Lunchupdate April, Groentefroetels../Blog over meer groente en fruit /19 juni inspiratie-event..
 

In deze lunchupdate het laatste nieuws, de blog over groente en fruit, en een oproep over de toolkit ouderbetrokkenheid en gezond gewicht.
Volg Nieuwsoverkindervoeding nu ook via Twitter en/of Facebook
Veel leesplezier......

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

Ps: 19 Juni het 2e inspiratie-event Kind & Gezondheid van 12.00-17.00 uur te Soest. Mis het niet.

 
 
Blog Nog meer groente en fruit?

Recent Brits onderzoek laat zien dat we meer groente en fruit (vier ons groente en drie ons fruit) moeten eten dan de twee ons groente en twee stuks fruit die tot nu toe wordt aanbevolen. Hierdoor hebben we minder kans om vroegtijdig te overlijden, aldus de onderzoekers.

Slechts een klein percentage van de volwassen Nederlandse bevolking haalt de huidige aanbeveling, laat staan een hogere aanbeveling. Bij kinderen is dat niet veel beter. Op peuterleeftijd realiseert één op de vier kinderen de ondergrens van de aanbevolen groenteinname (50-100 gram) en een zelfde percentage realiseert de fruitinname ( 1,5 stuks fruit)1. De ondergrens van aanbeveling groente (100-150 gram) wordt door de kleuters niet eens meer gehaald. Van de basis- en middelbare scholieren haalt slecht 1 tot 3 % de aanbevolen inname. Ook de fruitinname is bij deze groepen lager dan wenselijk2.

Hoe kunnen we een hogere consumptie bereiken, zodat in elk geval de huidige aanbeveling wordt gehaald. Begin de voorlichting bij kinderen! Lees verder..

 
 
Het laatste nieuws

Groentefroetels en meer om kinderen gezonder te laten leven
Hoe krijg je kinderen zo ver dat ze (meer) groente en fruit gaan eten? Hier meer over hoe je dat op een positieve manier voor elkaar kunt krijgen.

Kinderen snel ziek door fonteinwater
Het water in openbare fonteinen en waterspuitjes komt vaak uit waterreservoirs die vervuild zijn met honden- en vogelpoep. Gemiddeld wordt 1 op 25 kinderen ziek na het spelen met dit water. Lees verder.

Alternatief voor kinderen met koemelkallergie onderzocht
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat onderzoeken of paarden- of kamelenmelk een goede vervanger is van koemelk bij kinderen die allergisch zijn. Lees verder

Vitamine A in dieet zwangere bepalend voor afweer later
Te weinig vitamine A binnenkrijgen tijdens de zwangerschap leidt waarschijnlijk tot een verminderde afweer bij de nakomelingen, wanneer die volwassen zijn. Hier meer over dit onderzoek.

Prematurenvoeding geeft betere groei
Prematuur geboren kinderen die worden gevoed met extra eiwitten, vitaminen en mineralen (postdischarge voeding) ontwikkelen minder vetweefsel en hebben een betere botaanmaak dan te vroeg geboren kinderen die normale voeding krijgen. Lees hier verder over dit promotie-onderzoek.

 
 
Marktnieuws Promotiekaartjes GezondGroeien app

De gratis mobiele app GezondGroeien van het Voedingscentrum is momenteel ruim 35.000 keer gedownload. In deze app vinden aanstaande en jonge ouders antwoord op vragen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap en voor hun kind. De app staat boordevol weetjes, leuke recepten en handige checklists. Om ouders op de app te wijzen, zijn promotiekaartjes (in de vorm van een Iphone) beschikbaar voor professionals in de webshop. Professionals kunnen de kaartjes in de praktijk of wachtruimte leggen of actief uitdelen aan (aanstaande) ouders. Ouders kunnen de app downloaden via www.voedingscentrum.nl/gezondgroeien

 
 
Marktnieuws OEPS

4.000 kinderopvanglocaties hebben de folder OEPS en een (voorbeeld) voedingsbeleid van het Voedingscentrum ontvangen. De focus van de folder ligt op 3 minder gezonde keuzes die geregeld in de kinderopvang voorkomen: (smeer)leverworst, smeerkaas en diksap. In het voedingsbeleid staat alles over gezonde keuzes in het voedingsaanbod, maar ook bijvoorbeeld de hoeveelheden die kinderen gemiddeld per dag nodig hebben. Kinderopvangorganisaties kunnen dit voedingsbeleid overnemen of er delen uit gebruiken. De folder en het voedingsbeleid zijn 2 belangrijke hulpmiddelen die het Voedingscentrum aanbiedt. Verder zijn er diverse andere hulpmiddelen te vinden op www.voedingcentrum.nl/kinderopvang.

 
 
Inspiratie-event 19 juni te Soest

Op donderdag 19 juni 2014 organiseert de Kindervoedingswijzer het 2e inspiratie-event Kind & Gezondheid. Het event wordt georganiseerd om professionals kennis te laten maken met uiteenlopende initiatieven ontwikkelt om (jonge) kinderen en hun ouders te stimuleren en te motiveren tot een gezonde leefstijl aangevuld met informatie over de ontwikkelingen rond een gezonde toekomst voor (jonge) kinderen gevolgd door de uitreiking van het 3e Wijzer-compliment.

Voor meer informatie en inschrijven kijk hier!

 
 
Oproep Deel uw praktische tips en materialen over Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht

De toolkit Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht bevat materialen en tips van landelijke organisaties om ouders te betrekken bij gezonde voeding en bewegen. De toolkit is onder andere opgesteld voor onderwijs- en zorgprofessionals die werkzaam zijn op voorschoolse instellingen en het basisonderwijs of veelvuldig met deze instellingen samenwerken. Tijdens de evaluatie van de toolkit in 2013 gaven onderwijs- en zorgprofessionals aan graag meer praktische tips aangereikt te krijgen. Deze tips en materialen wil het Convenant Gezond Gewicht verzamelen en delen met andere professionals uit het veld.

Heeft u positieve ervaringen opgedaan en/of materialen die nuttig zijn voor uw collegas in het land? Laat het ons dan weten. In de toolkit Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht vindt u hoe u op een eenvoudige wijze uw kennis en ervaring kunt delen!

 
 
Brengt u in 2014 een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1600 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar info@nieuwsoverkindervoeding.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.