Lunchupdate Oktober 2013, Maak kans op boek Wereldeters, blog dikmakers?...
 

In deze lunchupdate de meest recente berichten van nieuwsoverkindervoeding.nl, boekrecensies en aankondigingen en de blog Dikmakers?
Geef u mening over nieuwsoverkindervoeding.nl en u maakt kans op het boek Wereldeters. 

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 

Volg nieuwsoverkindervoeding nu ook via twitter @NokInfo

 
 
Geef uw mening over nieuwsoverkindervoeding

Mijn naam is Joyce van der Heiden vierde jaars student voeding & diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en sinds september bezig met een afstudeeropdracht bij nieuwsoverkindervoeding.nl. Graag vraag ik uw medewerking aan een enquête waarin de waardering van de website centraal staat en zijn wij benieuwd naar uw suggesties en feedback.

Kans op boek Wereldeters
Door het invullen van de enquête van 22 vragen dat ongeveer 10 minuten van u tijd in beslag neemt maakt u kans op één van de vier Wereldeters boeken. Het boek Wereldeters staat vol recepten, verhalen en weetjes. Wereldeters is uitgeroepen tot kookboek van het jaar 2012. Meer informatie vind u op de site www.wereldeters.nl.

Klik hier om de enquête te starten. Wij stellen u mening zeer op prijs!

 
 
Marktnieuws: Moeders willen advies over de juiste flesvoeding

Sandra, moeder van Mees: ‘De overstap van borstvoeding naar standaard opvolgmelk bij Mees leek eerst goed te gaan, maar al snel begon hij voeding terug te geven. Je zag dat hij gewoon niet lekker in zijn vel zat. Nu we de juiste voeding hebben gevonden is hij veel meer ontspannen.’

Borstvoeding is natuurlijk het allerbeste voor een kind. Er kan echter een moment komen waarop de moeder wil overstappen op flesvoeding. Veel moeders geven aan dat ze voor de keuze van de juiste flesvoeding graag advies willen van een medisch professional. U bent dus met uw vakkennis en ervaring de meest aangewezen persoon om moeders te adviseren over de juiste voeding voor hun kind.

Kijken naar de borstvoedingsperiode
Om een goed advies te kunnen geven is het belangrijk dat u weet hoe een kind reageerde op de borstvoeding. Signalen als spugen, langdurig huilen, krampjes of moeizame ontlasting kunnen erop wijzen dat een kind een bepaalde flesvoeding nodig heeft. Nutrilon heeft voor ieder kind een passende fles- of dieetvoeding die het positieve effect van moedermelk op de ontwikkeling optimaal continueert. Lees verder

 
 
Het laatste nieuws

Pact gezond gewicht Amsterdam
De gemeente Amsterdam en Achmea slaan samen met 20 zorg- en welzijninstellingen de handen ineen om overgewicht bij kinderen aan te pakken. Lees verder..

Suikers in dranken maken kinderen echt dik
Janne de Ruyter bewijst in haar promotieonderzoek definitief dat het wegnemen van suikerhoudende dranken kinderen minder dik maakt. Meer over deze studie leest u hier..

Foliumzuurtekort ook effect op kleinkinderen
Wanneer een moeder een tekort aan foliumzuur heeft tijdens haar zwangerschap, kan dit niet alleen effect hebben op haar kind, maar ook op haar kleinkinderen. Lees verder..

Ouders hebben weinig invloed op alcoholgebruik pubers
De mening van ouders doet er weinig toe als het gaat om gebruik en misbruik van alcohol door pubers. Meer hierover leest u hier..

Lengte moeder mogelijke voorspeller voor groei kind
De lengte van de moeder is mogelijk geassocieerd met het geboortegewicht en de groei van haar kinderen op alle leeftijden. Meer informatie..

 
 
Blog: Dikmakers?

Tijdens een interview werd mij gevraagd of ik wilde aangeven welke producten echte dikmakers zijn. Of te wel producten die je maar beter niet kan eten, omdat je er dik van wordt. Een dikmaker? Wat is de definitie hiervan? Een google search leert mij het volgende: een dikmaker is een voedingsmiddel die overgewicht kan veroorzaken (definitie uit Algemeen Nederlands Woordenboek).

Lees de blog dikmakers? verder en reageer.

 
 
Recensie Op kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer

Het kook- en leesboek Op avontuur met Jonnie en Therese Boer, een culinair kinderkook- en leesboek van Marij M. Sloothaak is leuk, vrolijk en met 12 aantrekkelijke recepten van Jonnie Boer. In een geestige omgeving neemt Librije’s sterrenkok Jonnie Boer (als cartoonfiguur) de kinderen mee op een kookavontuur en wat daar allemaal bij komt kijken. Het boek is inhoudelijk een soort kookcursus in verhaalvorm aangevuld met ‘eetweetjes’. Bijvoorbeeld: wat is ‘fruit een uitje’, en wat is duurzaam?

Het boek heeft zeker een educatieve functie en kinderen komen spelenderwijs in aanraking met:

  • Het nut van een goed boodschappenlijstje
  • Gezonde drankjes maken als aperitief
  • 12 spannende recepten zoals Komkommer-Sushi met rodecurrymaynaise
  • Tafelmanieren en etiquette voor kinderen
  • Keukenterminologie zoals al dente, ‘Julienne’, trancheren, glaceren

Het is een leuk basisboek met alles wat je als kind moet weten rondom koken, gezond eten en (tafel-) manieren. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Titel: Op kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer, Marij M. Sloothaak, Prijs €14,95, ISBN: 978 90 452 0423 9, gebonden, 98 pagina’s, bestellen kan hier.

 
 
Boekrecensie Kook-en inspiratieboek Almeerse Weelde

Schrijfster van het kook- en inspiratieboek ‘Almeerse Weelde, eten voor ’t oprapen’ is Majorie Former, diëtist en tekstschrijfster. Het is een boek over lokaal en puur eten. Met het boek wil zij Almeerse inwoners inspireren om meer van de natuur te genieten en bewuster te eten om zo gezondere keuzes in het leven te maken.

Majorie kwam via de stadsboerin met andere Almeerse bewoners in contact die ook een passie voor eten en lokale producten hebben. Zij vormen samen de groep ‘Almeerse Weelde’ en brengen elke zaterdag hun zelfgemaakte producten aan de man op de Boerenmarkt op Stadslandgoed De Kemphaan. De stadsboerin inspireerde Former eerder om het kinderboek ‘ABC, eet met mij mee’ te schrijven. Na deze publicatie was de stap om een boek over Almeerse Weelde te schrijven ineens heel dichtbij. Almere heeft zoveel verborgen smakelijke ingrediënten in zich, waar vrijwel niemand van weet, zoals vlierbloesem, walnoten of bramen, die in zomaar in de vrije natuur te vinden zijn. Met het kook- en inspiratieboek wil de schrijfster inwoners van Almere bewust maken van al dit eetbare.

Inmiddels geeft Majorie workshops op de Stadsboerderij aan kinderen en leert zij hoe zij zelf een pannenkoek kunnen bakken van Almeers graan en hoe je kunt koken met verse groenten en kruiden uit de kruidentuin. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Het boek is verkrijgbaar voor € 19,50 op bij de Stadsboerderij Almere, GooodyFooods, de Hofwebwinkel en via internet: www.almeerseweelde.nl.

 
 
Symposium Voedselovergevoeligheid - volop in beweging...

Is coeliakie te voorkomen? Hoe diagnosticeer je koemelkallergie, en hoe introduceer je bijvoeding bij allergische zuigelingen? Wie wordt beter van een lactosebeperkt dieet? Wat heeft de slokdarm met allergie te maken, en huilen met reflux?

Symposium
Tijdens het symposium Voedselovergevoeligheid- Volop in beweging.. van 26 november wordt u geinformeerd over de meest recente ontwikkelingen over deze onderwerpen.

Voor meer informatie, het programma, en inschrijven klik hier..

 
 
De Schoolkantine Sterrendag 27 november

Op woensdagmiddag 27 november zetten we álle scholen die bezig zijn met De Gezonde Schoolkantine in het zonnetje, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. We nodigen alle scholen van harte uit om deze feestelijke middag bij te wonen. Dus ken of ben je een school en heb je zin in een inspirerende middag?

Aanmelden
Meld je hier snel aan. Geef bij het aanmelden het kantine-assortiment aan ons door, ook als je eigenlijk nog maar net begonnen bent. Wie weet verdient de school een plekje op ons erepodium en krijgen je een Gezonde Schoolkantine Schaal uitgereikt door Eddy Zoëy!

Programma 27 november (14.00 – 17.00 uur):

  • Vernieuwende producten voor de schoolkantine ontdekken. Bekijk (en probeer) ze op de uitgebreide inspiratiemarkt met gezonde aanbieders.
  • Ontdek de wereld van jongeren en voeding. Hans Steenbergen, trendwatcher en hoofdredacteur Food Inspiration Magazine, geeft een inkijkje.
  • Feestelijke uitreiking Gezonde Schoolkantine Schalen door Eddy Zoëy.
  • Stel je vragen tijdens een speeddate met de Schoolkantine Brigade.

Ontmoet andere betrokkenen, hoe pakken zij het aan, wat is hun gouden tip, en wat kunnen zij van jullie ervaringen leren?

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.