Lunch update januari, educatieve voedingsmiddelen, chronische buikpijn.........
 

De eerste lunchupdate van 2013 met daarin een interview met Corien Majaars over educatieve voedingsmiddelen, het laatste nieuws, aanmelden voor het congres het Kindervoedingscongres 2.0 is nog mogelijk en meer. Veel leesplezier.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Nieuwsoverkindervoeding sprak met diŽtist Corien Maljaars

Namaakvoedingsmiddelen zijn ideaal bij voedingsvoorlichting, daar kan geen app tegenop.

Wat is de inspiratie en filosofie achter de educatievoedingsmiddelen?
In de VS gebruiken voedingsvoorlichters dergelijke producten al tientallen jaren. Ik gebruikte zelf enkele producten en was heel enthousiast over de mogelijkheden. Helaas waren namaakvoedingsmiddelen die én goed lijken op de Nederlandse producten én betaalbaar én per stuk verkrijgbaar zijn, lastig te vinden. Ik had al jaren het idee om hier verandering in te brengen, en nu heb ik in binnen- en buitenland namaakvoedingsmiddelen geselecteerd die ik met plezier aanbied in mijn webshop. Natuurlijk heb ik ook in kaart gebracht wat het gewicht van een vergelijkbaar ‘echt’ product is, zodat je weet wat de voedingswaarde is.

Lees het hele interview met Corien Maljaar klik hier.

 
 
Het laatste nieuws

Omega 6 tijdens zwangerschap gelinkt aan overgewicht kind
Zwangere vrouwen die te veel omega-6 vetzuren binnenkrijgen, hebben meer kans op een kind met overwicht. Meer weten over dit onderzoek klik hier.

Kinderen met tv op slaapkamer vaker te dik
Kinderen met een televisie in hun slaapkamer zijn vaker te zwaar dan kinderen die geen tv op hun kamer hebben, meer hierover leest u hier. 

Amerikaans kind met voedselallergie vaker gepest
Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen met een voedselallergie kwetsbaar zijn en vaak gepest worden. Zo zijn kinderen die te dik of te dun zijn ook vaak het doelwit van pestkoppen. Meer over dit onderzoek leest u hier.

Chronische buikpijn te verhelpen
Bij meer dan 95% van de kinderen met chronische buikpijn kan de buikpijn verholpen worden als er zorgvuldig onderzoek wordt gedaan, gevolgd door een gerichte behandeling. Hoe dit aan te pakken klik hier.

Kinderen moeten gezonde gewoontes aangeleerd krijgen
Pubers van nu leven in een luilekkerland, er is altijd en overal eten. Kunnen ouders dan nog wel een gezonde opvoeding meegeven? Lees verder klik hier.

 

 
 
Marktnieuws SuperShopper

SuperShopper is een lesprogramma van het Voedingscentrum voor groep 7 en 8 bestaande uit 2 lessen op school en een speurtocht in de supermarkt onder leiding van een diëtist. Om diëtisten beter bekend te maken met het programma was er in het najaar een actie. Leden van het Netwerk Kinder Diëtisten en het netwerk Schooldiëtist kregen de kans een gratis SuperShopper-pakket aan te vragen en zich te registreren bij het Voedingscentrum als SuperShopper-diëtist. Ook andere diëtisten die het leuk vinden SuperShopper te geven, konden/kunnen zich aanmelden voor vermelding op de SuperShopper-lijst.

Scholen of supermarkten die met SuperShopper aan de slag willen, kunnen bij het Voedingscentrum de lijst opvragen (via: knoppert@voedingscentrum.nl). Supermarktketen PLUS heeft dit reeds gedaan. In januari start er vanuit het hoofdkantoor van PLUS een actie om hun ondernemers te stimuleren scholen te werven voor SuperShopper en diëtisten in te huren voor het geven van de speurtocht. De lijst met zo’n 100 enthousiaste diëtisten is daarbij behulpzaam. Uiteraard hoopt het Voedingscentrum dat de diëtisten ook zelf met het programma aan de slag gaan en de samenwerking met scholen en supermarkten gaan zoeken.

Voor meer informatie over SuperShopper zie www.voedingscentrum.nl/supershopper.

 
 
Boekrecensie Samen eten

Samen eten is een boek vol tips, adviezen en recepten voor ouders van (chronisch) zieke kinderen. Goed eten is natuurlijk erg belangrijk voor een kind in de groei. Als je kind (chronisch) ziek is wordt eten nog belangrijker. Een chronisch ziek kind kan stress opleveren aan tafel omdat het moe is, niet wil eten of een ingewikkeld dieet heeft. Gezonde voeding kan ervoor zorgen dat een kind – ondanks de ziekte – toch goed blijft groeien en genoeg energie heeft voor leren en spelen.

Maar hoe zorg je dat een ziek kind goed blijft eten? Ook als het ergens pijn heeft of moe is? Het boek ‘Samen Eten’ biedt hulp voor ouders van chronisch zieke kinderen. Met tips en lekkere recepten. De verkoopopbrengst van het boek gaat naar de stichting De Kenniskeuken. Samen Eten is geschreven door diëtist/journalist Karine Hoederdos in samenwerking met de Albert Schweitzerschool te Dordrecht. Het boek is te bestellen voor € 8,95 (exclusief verzendkosten). Bestel ‘Samen Eten’. 

 
 
Symposium Kindervoeding 2.0

Wilt u de meest actuele, wetenschappelijke kennis over kindervoeding opdoen én leren hoe u die met social media communiceert? Kom naar ons congres Kindervoeding 2.0 op donderdag 24 januari 2013.

Congres Kindervoeding 2.0
In de futuristische setting van Media Plaza (Jaarbeurs, Utrecht) gaan we aan de slag met:

  • Trending topics in de kindervoeding - Dr. ir. Astrid Postma-Smeets (Voedingscentrum)
  • Voeding vroeg in het leven: de ABCD-studie - Dr. ir. Manon van Eijsden (GGD Amsterdam)
  • Social Media: Food for Thought - Drs. Peter Mohnen (Schepnet)
  • @JongFlorence: Innovatief met Twitter en Facebook in de JGZ - Astrid van Lieshout (Jong Florence)
  • Workshops social media door Jong Florence en Schepnet

Uw voordelen op een rij

  • Een dag boordevol nieuws over kindervoeding én social media;
  • De mogelijkheid te netwerken of te sparren over kindervoeding en social media;
  • De hele dag toegang tot onze Social Media Trouble Shooters;
  • Het Kleine Twitter-handboek als cadeau én gezonde en overheerlijke catering;

U betaalt €99,- (of €111,- incl parkeerkaart) voor deelname

Meer informatie of direct aanmelden. Ga dan naar www.voedingscentrum.nl/congres

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.