Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Januari 2008

Werk

Screening leververvetting bij obese kinderen nodig

Ines von RosenstielInes von Rosenstiel werkt als kinderarts in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam: ‘Ik lees vaak over de complicaties van overgewicht bij kinderen, maar meestal worden alleen diabetes en hart- en vaatziekten genoemd. Toch wordt ook steeds duidelijker dat bij kinderen met overgewicht ook vaak leververvetting voorkomt. Verraderlijk, want leververvetting geeft zelden klachten, maar kan uiteindelijk wel leiden tot leverfibrose en levercirrose. Als er al klachten zijn, is dat meestal vermoeidheid en vage buikpijn.’ In september 2007 startte Mariska van Vliet in het Slotervaartziekenhuis met haar promotietraject naar cardiometabole risicofactoren van obesitas bij kinderen. Aan dit onderzoek hebben 443 kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar deelgenomen. ‘Van deze kinderen had maar liefst 46% insulineresistentie, bij 49% was sprake van dyslipidemie, 25% had een te hoge bloeddruk en 19% had verhoogde leverfunctiewaarden. Verhoogde leverfunctiewaarden werden vaker gevonden bij jongens dan bij meisjes’, vertelt Von Rosenstiel. ‘Ik verwacht dat dit verschil genetisch is bepaald, enerzijds door een verschil in levergrootte en anderzijds door de andere vetverdeling bij jongens.’ Omdat leververvetting kan leiden tot leverfibrose en levercirrose vindt Von Rosenstiel het belangrijk de diagnose leververvetting tijdig te stellen: ‘Voor leverfibrose en –cirrose is grotendeels geen behandeling, maar voor leververvetting wel. Daarom screenen wij alle kinderen op de obesitaspoli. We bekijken standaard de ALT-waarden in het bloed. ALT staat voor alanine-aminotransferase. Als we een duidelijke verhoging signaleren, doen we aanvullend leveronderzoek via een echo.’ Het is gelukkig niet zo dat alle kinderen met leververvetting ook fibrose of cirrose krijgen, maar voor 22% van de kinderen geldt dat wel. Door tijdig leververvetting te signaleren, kunnen kinderen er middels gewichtsreductie voor zorgen dat hun vetstofwisseling verbetert. Von Rosenstiel: ‘En daarmee kan het percentage kinderen met leververvetting én het aantal kinderen dat fibrose of cirrose krijgt, behoorlijk naar beneden.’
Voor meer informatie: Ines.vonRosenstiel@slz.nl

naar boven

Nieuws

Ondervoeding belangrijke oorzaak kindersterfte

Meer dan een derde van de jaarlijkse sterfgevallen onder kinderen wereldwijd is te wijten aan ondervoeding bij kinderen en zwangere vrouwen. Ook 11% van de totale ziektelast is daartoe te herleiden. Dit blijkt uit 5 publicaties...
 

Artsen waarschuwen voor teveel zoetstof

Chronische diarree, buikpijn en ernstig ongewenst gewichtsverlies (ongeveer 20% van het lichaamsgewicht). Dat waren de symptomen van twee patiënten waarover Duitse onderzoekers publiceren in British Medical Journal. Uitgebreide...
 

Britse campagne zet vitamine D in het zonnetje

Waarom heet rachitis (onvoldoende botvorming door vitamine D-tekort) ook wel Engelse ziekte? Omdat de donkere wintermaanden vooral in het noorden van Engeland leidt tot bleke neusjes en broze botten. De Britse regering adviseert...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws

naar boven

Boeken

Dooreten!

Dooreten!

Vroeg in hun eerste levensjaren ontwikkelen kinderen hun smaak. Kinderen die van jongs af aan gevarieerd en gezond leren eten, doen dat later ook. Dit schrijft prof. dr. Hans A. Büller, hoogleraar kindergeneeskunde Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis in het voorwoord van het boek “Dooreten! Gezond en lekker koken voor je peuter”. Vanaf een jaar kunnen kinderen eten wat de pot schaft, maar dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Peuters en kleuters zijn immers behoorlijk wispelturig. “Dooreten!” is een kookboek voor ouders en verzorgers van kinderen van 1 tot en met 5 jaar. Ongeveer de helft van het boek bestaat uit gezinsrecepten voor ontbijt, lunch, warme maaltijd en feestjes. Deze recepten variëren van Marokkaanse kikkererwtensoep tot groenterösti en van tortilla tot hutspot. Hoewel ze over het algemeen gezond zijn samengesteld, zal niet ieder kind deze internationaal georiënteerde recepten weten te waarderen.
Vooral de andere helft maakt het boek tot een aanrader. Hier wordt op eenvoudige wijze uitgelegd waaruit een gezonde voeding bestaat en hoe etiketten te doorgronden zijn. Ook staan er praktische tips in, zoals slechte eters liever geen drinken bij de warme maaltijd geven omdat dit de maag teveel vult. En maaltijden die wat moeite kosten om op te eten, zoals spaghetti, voorkomen dat smulpaapjes met overgewicht te snel eten. De auteurs, historica Sylvia Mouwes en voedingskundige Rosemarie Pasmooij schreven eerder “Met de paplepel, gezond en lekker koken voor je baby.” (AS)
Dooreten! Gezond en lekker koken voor je peuter, Sylvia Mouwes en Rosemarie Pasmooij, uitgeverij, ISBN 978 90 8560 501 0, 128 pagina’s, € 22,50.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier

 

How2Talk2Kids

How2Talk2Kids

Hoe communiceer je respectvol met kinderen van alle leeftijden? Hoe maak je afspraken met ze? Hoe kun je ze straffen, prijzen en stimuleren? Lees het praktische boekje “How2Talk2Kids”! Tal van (herkenbare) voorbeelden en tekeningen laten zien hoe de communicatie tussen kinderen en volwassenen vaak mis gaat én hoe het beter kan. Het boek is geschreven door de Amerikanen Adele Faber en Elaine Mazlish en voor Nederland bewerkt door Heleen de Hertog. Een aanrader voor ouders: leg het in de spreekkamer óf lees het zelf, om uw eigen consulten met kinderen beter te laten verlopen. Kijk op de website voor meer informatie, onder andere over workshops voor professionals. (KH)
How2Talk2Kids, Effectief communiceren met kinderen, Adele Faber en Elaine Mazlish, How2talk2kids Aalsmeer, ISBN 978-90812400-1-7, 212 pagina’s, € 21,95
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

 

Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering

Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering

Deze tweede editie van “Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering, een planmatige aanpak” is geheel herzien ten opzichte van de eerste uitgave van 2000. Lees de bespreking van dit boek en andere boeken op onze site.

naar boven

Voorlichting

Een moestuin als hoofdprijs

Knorr De moestuinHet NIGZ organiseert de nationale basisscholencompetitie “Ga voor gezond!”. Deze actie brengt kinderen op een leuke manier in aanraking met gezond leven: eten en drinken, bewegen, kennis van je lichaam en lekker in je vel zitten. Bij deze thema’s horen activiteiten waarmee scholen punten en vervolgens prijzen kunnen verdienen. Knorr is voor het tweede jaar een van de hoofdsponsoren. De fabrikant stelt een van de hoofdprijzen ter beschikking: een heuse moestuin voor bij de school. Simone Broxks, diëtist bij Knorr: ‘Eén op de zes kinderen eet hooguit twee keer per week groenten en fruit, zo blijkt uit de ga voor gezondgegevens van de “Ga voor gezond” actie van vorig jaar. Via sponsorschap wil Knorr kinderen bewust maken dat groenten en fruit horen bij een gezonde voeding. Op onze website hebben we allerlei tips en suggesties die het eten van groenten een stuk leuker kunnen maken. En een eigen moestuin bij school maakt het eten van groenten en fruit natuurlijk nóg leuker!’

 

‘Er is een spagaat tussen aanbeveling en werkelijkheid’

Het Voedingscentrum bracht onlangs de nieuwe richtlijnen goede voedselkeuze uit. Voor iedereen en dus ook voor kinderen zijn de aanbevolen hoeveelheden basisvoedingsmiddelen (zie tabel) aangepast. Van een aantal productgroepen moeten kinderen nu wat meer eten, zoals van groente, brood, vlees en halvarine. Opvallend is dat het Voedingscentrum aangeeft dat deze basisvoeding niet de aanbevolen hoeveelheden vitamines en mineralen bevat. Dat geldt voor maar liefst 6 van de 16 berekende microvoedingsstoffen. Deze zogenoemde risiconutriënten zijn vitamine A en D, foliumzuur, ijzer, zink en selenium. Volgens het Voedingscentrum hoeft dit niet noodzakelijkerwijs tekorten op te leveren, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) hoger ligt dan de gemiddelde behoefte. Bauke ter Braak van het Vitamine Informatie Bureau beaamt dit: ‘In de ADH zit natuurlijk een ruime veiligheidsmarge. Op de korte termijn hoef je je daarom geen enorme zorgen te maken.’ Maar wat zijn de effecten van een suboptimale inname op de langere termijn? ‘Daarover is eigenlijk nog maar heel weinig bekend. Het RIVM geeft in een rapport aan dat onderzoek naar de status van ijzer, selenium, foliumzuur en retinol hoge prioriteit zou moeten hebben. Ik juich dat alleen maar toe. Er is nu een spagaat tussen aanbeveling en werkelijkheid en het Voedingscentrum zou hierover meer duidelijkheid moeten verschaffen aan consumenten. Misschien blijkt uit onderzoek straks wel dat de aanbevolen hoeveelheden te hoog zijn, dat kan. Maar het kan ook dat er meer maatregelen nodig zijn om de inname van risiconutriënten te verhogen, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw suppletieadvies of het verrijken van voedingsmiddelen. Maar een gezonde voeding is en blijft de basis. Dat staat voorop.’

naar boven

Scholing

1e Nationale Voedingscongres

Op dinsdag 29 januari vind in Ede het 1e Nationale Voedingscongres plaats met als titel “Nieuwe inzichten uit de Voedingsvallei. Van Research tot Medische Praktijk”. Het wordt georganiseerd door het Wageningen Universiteit Researchcentrum en het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Meer weten over dit congres of andere interessante congressen, cursussen en symposia over voeding die op stapel staan? Neem dan een kijkje in onze agenda.

naar boven

Actief

Les op de basisschool rond thema “Olympische Spelen”

kick-off‘In de aanloop naar de Olympische Spelen 2008 in Beijing kunnen leerkrachten in het basisonderwijs lessen met het thema “Olympische Spelen” geven. De Nationale Olympische Academie (NOA) ontwikkelt hiervoor een digitaal lespakket. De landelijke kick-off vindt plaats op 6 februari. Belangrijk onderdeel van het lespakket zijn het Olympische gedachtegoed en het plezier in sporten en bewegen. De lessen zijn beschikbaar voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 en het lespakket bevat beschrijvingen van sportlessen die volledig passen binnen het Olympische thema. Voor een complete Olympische belevenis behoort een Olympische sportdag op school tot de mogelijkheden. De lessen worden samengesteld in samenwerking met KlasseTV.

naar boven

Wat inspireert...

Prof. dr. Inez de Beaufort
Prof. dr. Inez de Beaufort

‘Kinderen moeten leren een evenwicht te vinden tussen gezond leven en genieten’

Prof. dr. Inez de Beaufort, ethicus en werkzaam bij het Erasmus Medisch Centrum als hoogleraar Gezondheidsethiek. Bovendien als coördinator betrokken bij Eurobese.

Met welke vooroordelen hebben dikke kinderen te maken?
‘Dikke kinderen worden op dit moment regelmatig gediskwalificeerd in onze maatschappij. De heersende beeldvorming is bijvoorbeeld dat een dik kind niet sportief is en niets kan. En is dat wel terecht? Sommige dikke kinderen zijn wel lenig of kunnen heel goed dansen. Het is dan ook zaak die beeldvorming aan te passen. We hebben dus te maken met een dubbele boodschap: “voorkom overgewicht” en “als je dik bent ben je ok”. Hier ligt voor de samenleving een enorme uitdaging.’
Steeds meer dikke kinderen vinden het helemaal niet erg om dik te zijn.

Verdwijnt het taboe op dikke kinderen?
‘Nee dat verwacht ik niet. Elk kind dat anders is dan anderen wordt van oudsher gepest, dus ook dikke kinderen. Er zijn weliswaar steeds meer dikke kinderen, maar de kritiek vanuit de maatschappij, vooral met gezondheidsargumenten, is groot. Als dik zijn niet ongezond zou zijn, dan was het een heel ander verhaal.

Wat moet er gebeuren aan het probleem van dikke kinderen?
‘We hebben als ouders, gezondheidswerkers en maatschappij de plicht kinderen te beschermen voor de gevolgen van dik zijn. Niemand wil dat een kind al diabetes type 2 krijgt. Daarom is het essentieel dat we de focus leggen op gezonde voeding en beweging en niet alleen op gewicht. Daarmee pak je de hele groep kinderen, niet alleen de dikke kinderen. En met die benadering van gezonde voeding en beweging, moeten we benadrukken dat het lekker is en leuk. Zorg dat kinderen gevoeliger worden voor andere smaken en leren eten. Bijvoorbeeld door Smaaklessen op school. Het kost veel moeite om kinderen gezond te leren eten, maar je kunt veel bereiken. En daarbij moeten we niet vergeten te genieten. In Amerika mag een klein kind niet meer trakteren op school. Maar dan haal je het feestelijke weg van voeding weg. En juist dat genieten en feestelijke is belangrijk. Genieten van eten en van het leven in het algemeen. Weten we overigens wel zeker dat obesitas de grootste bedreiging van onze gezondheid is? Wat doen bijvoorbeeld de fijne stofdeeltjes in de lucht met ons? En ik fiets bijvoorbeeld door de stad om aan mijn portie beweging te krijgen, maar is het niet heel bedreigend voor mijn gezondheid dat ik steeds enorme vrachtwagens passeer? We moeten wel leven en genieten!’

Maar een kind dat dik is, wordt waarschijnlijk niet oud…
‘Daarom juist de zorg, kinderen hebben eigenlijk niets te kiezen. Ze moeten gewoonweg gezond eten en bewegen. De consequenties van ongezonde gewoontes zijn nu eenmaal niet ongedaan te maken. Alles met mate gecontroleerd doen. Dat betekent ook geen slaaf van je eigen gewoontes worden. Maar we hebben al wel te maken met dikke kinderen, en die moeten ook niet het slachtoffer worden, noch van hun gewicht, noch van de vooroordelen die velen hebben.

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 2, nummer 1
Januari 2008
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.