Nieuwsflits Augustus 2011
 

Bijgaand de update van het zomernieuws rond kindervoeding, een recensie van het boek Lekker Pûh!!! en aandacht voor de Campagne 'een gezond kind beging bij een gezond voorbeeld'een samenwerkingsinitiatief tussen het Voedingscentrum en het NISB. Voor meer nieuws kijk op www.nieuwsoverkindervoeding.nl.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Het laatste nieuws

Scholen in Mexico pakken overgewicht aan
De overheid in Mexico heeft de verkoop van drankjes op scholen verder aan banden gelegd. Voor andere producten geldt nu een maximum van 130 kcal. Lees verder ...

Borstvoeding stopt vaak al na 13 weken
Bijna een kwart van de kolvende vrouwen voelt zich een melkkoe. Dit komt naar voren uit een onderzoek uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Blauw research. Blauw heeft het onderzoek uitgevoerd onder twee groepen: kolvende moeders en niet- kolvende moeders. Lees verder...

Monitoren voedingstoestand essentieel
‘Het monitoren van een gezonde voedingstoestand is essentieel voor de ontwikkeling van het kind, ter preventie van complicaties op latere leeftijd’, aldus kinderarts Koen Joosten. Lees verder ...

Speentje en borstvoeding
In een recente Cochrane-review zijn twee kwalitatief goede, gerandomiseerde onderzoeken naar het effect van een speen op de duur van borstvoeding. Lees verder ...

Te veel zout voor Britse baby’s
Zeventig procent van de baby's in Groot-Brittannië van 8 maanden oud krijgt te veel zout binnen. Lees verder...

Aanleg voor eetstoornissen genetisch bepaald
Mensen met een bepaalde genetische variatie hebben meer kans op eetstoornissen. Dat ontdekte promovenda Rita Slof-Op ’t Landt tijdens haar onderzoek waarop zij op 28 juni aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) promoveerde. Lees verder...

Borstvoeding beschermt tegen wiegendood
Exclusief borstvoeding geven behoort tot de standaard adviezen in de preventie van wiegendood. Lees verder...

Snoepen misschien niet zo ongezond als gedacht
Kinderen die snoepen hebben geen groter risico op obesitas, diabetes of hartafwijkingen dan kinderen die nooit snoepen. Lees verder...

 

 
 
Boekrecensie Lekker Ph!!!

Het mooi vormgegeven boek ‘Lekker P?h!!!’ van Ingrid Stieber is het antwoord op veel vragen als: ‘Waarom heeft mijn kind altijd honger en vraagt het steeds om eten?’ en ‘Wat doe ik als ouder aan het grote tekort aan zelfvertrouwen van mijn kind?’. Ouders van kinderen tussen de 5 en ca. 14 jaar krijgen in dit boek alle inzicht over wat echt gezonde voeding is en hoe zij met veel plezier samen een gezonde leefstijl binnen het gezin kunnen creëren (zonder politieagentje te hoeven spelen).

De methode van Lekker P?h!!!, die al bestaat sinds 1999, is geen dieet in de traditionele zin van het woord. Het gaat niet om minderen met eten, maar vooral om veel goeds eten en gezonde gewoontes. Niets moet en alles mag zodat je leert bouwen aan zelfvertrouwen van je kind. Hoe moet je etiketten lezen, wat zijn de instinkers (bijv. zogenaamde ‘gezond’ ogende verpakkingen) en hoe zorg je er als ouder voor dat je je kind kunt motiveren zelf te kiezen voor gezond eten en om met plezier dagelijks te bewegen? In de methode en het boek wordt op een speelse manier ingegaan op positief denken en de lichamelijke reacties op voeding en sport. Er wordt er gewerkt met termen die allesomvattend makkelijk binnen het gezin gebruikt worden. Zoals ‘de stopknop’ (die het luisteren naar het verzadigde voedsel stimuleert), het ‘jippiegevoel’ (na het sporten) of de ‘oepsdag’ (voor bijzondere (verjaar)dagen die ‘ongezond’ etend mogen worden gevierd).

Het boek is optimistisch geschreven en daarnaast helder en toegankelijk. Wat oudere kinderen kunnen zelf de hoofdstukken doornemen, ouders lezen het boek met kleinere kinderen. Stap voor stap wordt de voeding aangepast richting een gezond en gewoon eetpatroon. Het boek bevat lekkere recepten en mooie en vrolijke foto’s. Korte ervaringsverhalen en de ‘goed-kauwen-test’ maken dat het boek aanspreekt.

Lekker Pûh!!!, samen met je kind naar een gezond gewicht, Ingrid Stieber, Uitgeverij Terra Lannoo B.V., ISBN 9789089894304, 160 blz, € 19,95.

 

 
 
Campagne 'een gezond kind beging bij een gezond voorbeeld'

Het Voedingscentrum samen met het NISB zijjn begin augustus een campagne gestart onder het motto ‘een gezonder kind begint bij een gezond voorbeeld’ . Het doel van deze aanpak is om ouders van jonge kinderen bewust te maken van hun eigen eet- en beweeggedrag en de ouders worden uitgedaagd om hun eigen gedrag te testen.

Het gezonde voorbeeld
Gewoonten veranderen blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk. Met het nieuwe ‘mijn gezonde voorbeeld’ kunnen ouders de uitdaging aangaan en hun plannen uitvoeren. Door de online test te doen, krijgen ouders persoonlijk advies over hoe goed ze het doen en welke punten ze eventueel kunnen verbeteren. Daarna is er de mogelijkheid om gratis aan te melden voor de coaching-site, waar verbeterpunten worden omgezet in concrete actiepunten.

Materialen voor professionals
Voor professionals in de (jeugd)gezondheidszorg, voedingsvoorlichting en kinderopvang zijn diverse materialen ontwikkeld om ouders bewust te maken van hun voorbeeldgedrag.  De ontwikkelde materialen zijn onder andere, posters om op te kunnen hangen in wachtkamers, hallen of praktijkruimtes; kleine tijdschriftjes met weetjes over voeding en beweging; voorleesboekjes die kinderen laten zien hoe leuk het is om te bewegen en gezond te eten en met behulp van een instuif-toolbox kunnen lokale partijen een bijeenkomst rond gezond eten en voldoende bewegen in hun buurt organiseren.

Het programma is een samenwerkingsinitiatief van NISB en het Voedingscentrum in opdracht van ZonMW. De uitingen vallen onder het koepelthema Zorg en Gezondheid van de rijksoverheid ‘Gezond opgroeien. Daar doen we het voor.

 Bron: VoedingNU

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.