Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  September 2007

Werk

Te snel kilo’s kwijt tijdens de borstvoeding

Borstvoedingscentrum AmsterdamZwangerschapskilo’s verdwijnen sneller bij moeders die borstvoeding geven dan bij moeders die de fles geven. Veel vrouwen vinden dat mooi meegenomen. Maar voor sommige vrouwen is gewichtsverlies juist een reden om af te haken. Heleen Hilgers is lactatiekundige bij het Borstvoedingscentrum Amsterdam. Zij ziet in haar praktijk regelmatig vrouwen die té snel afvallen: ‘Borstvoeding geven kost ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag. Dat is geen probleem voor de vrouwen die wat extra vetweefsel als reserve hebben. Maar bij vrouwen die van nature slank zijn, die weinig vet rondom de heupen hebben, gaat het gewichtsverlies vaak te hard. Ik zie het met name bij vrouwen die een drukke leefstijl hebben en niet goed voor zichzelf zorgen. Ze “vergeten” te eten en nemen ’s middags om twee uur pas hun eerste boterham. Maar het komt ook voor bij vrouwen die grote kinderen krijgen of die een tweeling de borst geven. Het vervelende is dat het lichaam eigenlijk verkeerd reageert op te snel gewichtsverlies: het hongergevoel verdwijnt en de slaapbehoefte neemt af, waardoor het gewichtsverlies alleen maar versterkt wordt. Het is zaak om snel in te grijpen. Soms komen vrouwen pas na twee of drie maanden bij de lactatiekundige, en dan is de vrouw uitgeput of is de borstvoeding teruggelopen. Het is moeilijk om dan de melkproductie weer op gang te krijgen.’ Wat voor adviezen geeft Hilgers in haar praktijk aan vrouwen die te snel afvallen? ‘Mijn streven is om vrouwen maximaal 1 kilo per week te laten afvallen. Ik adviseer moeders om bij elke voeding zelf ook iets te drinken en een tussendoortje te eten. Een glas melk en een mueslireep bijvoorbeeld. En dan ben ik streng: honger of niet, je moet eten! Bij risicomoeders die voor de tweede keer zwanger zijn, adviseer ik soms om voorafgaand aan de bevalling al extra reserves te kweken. Overigens is het wel slim om alert te zijn bij overmatig gewichtsverlies. Er kán immers sprake zijn van een onderliggende oorzaak, zoals een te snel werkende schildklier.’

naar boven

Productnieuws

Danoontje nu ook minder zoet

Danoontje Minder ZoetAl sinds 1985 is Danoontje in Nederland een geliefd kinderproduct. In die jaren is er heel wat veranderd in de opvattingen over gezonde voeding voor kinderen. Danone volgt deze ontwikkelingen op de voet en heeft daarom de samenstelling van Danoontje regelmatig aangepast. Sinds de introductie, nu ruim 20 jaar geleden, is het vet- en koolhydraatgehalte van dit zuivelproduct aanzienlijk gereduceerd. De energetische waarde van Danoontje ligt nu 32% lager dan in 1985.
Nu gaat Danone nog een stap verder, met de introductie van een minder zoete Danoontje-variant. Deze Danoontje Minder Zoet bevat nog minder suikers en calorieën dan de vertrouwde Danoontje. Een cupje van 50 gram bevat 45 kcal (gewone Danoontje bevat 58 kcal per cupje). Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.
Danoontje Minder Zoet is vanaf 1 oktober 2007 verkrijgbaar in de supermarkt. Vanaf dat moment lees je ook meer over dit nieuwe product op de website van Danoontje.

naar boven

Opgetekend

Voedselvoorkeuren deels erfelijk

Kinderen hebben van nature een afkeer van onbekende voedingsmiddelen en een smaakvoorkeur voor zoete, energierijke voedingsmiddelen. Dit werd nogmaals duidelijk tijdens het symposium “Acquisition of food-related behaviors in children: critical windows for later health”, dat het Danone Institute op 9 juli 2007 in Parijs organiseerde. Zo is voor bijna 80% erfelijk bepaald of een kind van vlees en vis houdt. Een voorkeur voor groenten is voor 37% erfelijk bepaald, terwijl bij toetjes de erfelijke factor slechts 20% is. Bij toetjes bepaalt de omgeving, zoals gezin, school en vriendjes, voor 80% de voorkeur, zo blijkt uit tweelingonderzoek. Aan ouders de schone taak om de aangeboren voorkeuren om te buigen naar een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Hoe? Door ze van jongs af aan een grote variatie van goed smakende nieuwe voedingsmiddelen te geven. Volgens Patricia Pliner, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Toronto, verdwijnt daarmee het vooroordeel tegen onbekende voedingsmiddelen omdat telkens het tegendeel blijkt. Zo blijkt de variatie in fruitsoorten die de eerste 2 levensjaren is aangeboden te voorspellen hoeveel verschillende soorten fruit kinderen van 6 tot 8 jaar lusten.

 

Huishoudens met kinderen kiezen vaak bewust

‘Ik Kies Bewust’Van de consumenten kent 85% het ‘Ik Kies Bewust’ logo en 53% let speciaal op gezonde keuze merken bij aanschaf. In deze groep zijn vooral huishoudens met kinderen goed vertegenwoordigd. Kiezen voor een product met het logo betekent kiezen voor een product met weinig (toegevoegd) suiker, weinig verzadig vet en weinig zout. Prof. dr. ir. Jaap Seidell is voorzitter van de wetenschappelijke commissie die beoordeelt of producten het logo mogen voeren. Op een persbijeenkomst op 6 september in Putten liet hij zich heel positief uit over het aantal producten met het logo. “We hebben onlangs nog de criteria aangescherpt. Je ziet echt dat fabrikanten hun best doen de producten zo te maken dat ze aan de criteria voldoen.” Anderhalf jaar geleden startte de Stichting ‘Ik Kies Bewust’ met het logo op circa 350 producten van 3 fabrikanten. Inmiddels is het logo te vinden op 1500 producten. Er zijn 81 merken vertegenwoordigd en 65 voedingsmiddelenproducenten hebben zich bij de Stichting aangesloten. Oud staatssecretaris Clémence Ross is de nieuwe voorzitter van de Stichting ‘Ik Kies Bewust’. Ze wil binnen 1 jaar het aantal producten met het logo opvoeren naar 3000.

 

Jonge meisjes profiteren van soja

Soja eten tijdens de jeugd is een goede bescherming tegen borstkanker op latere leeftijd. Uit retroperspectief onderzoek blijkt dat met name jonge meisjes kunnen profiteren van deze bescherming van soja. Dit vertelde Mark Messina, arts van de Loma Linda University in Californië, tijdens een Kwaliteitscontrole sojabonenpersbijeenkomst van Alpro soya. Messina beveelt aan om dagelijks twee à drie porties sojaproducten (15-25 gram soja-eiwit) in de voeding te integreren. In veel landen wordt soja officieel aanbevolen als onderdeel van een gezonde voeding. Soja bevat een hoog percentage plantaardige eiwitten van een hoge kwaliteit, gezonde onverzadigde vetten en vezels. Het bevat ook B-vitamines en mineralen zoals zink, calcium en een lage hoeveelheid ijzer. Sojaproducten bevatten van nature geen vitamine B12, al wordt dit vitamine wel vaak toegevoegd aan sojaproducten. Uniek in soja zijn de isoflavonen, bio-actieve stoffen met een oestrogeenachtige werking in het lichaam. Messina noemt soja ‘the miracle bean’. Een sojarijke voeding beschermt namelijk tegen hart- en vaatziekten, osteoporose, overgewicht, hoge bloeddruk en bepaalde vormen van kanker.

naar boven

Scholing

Gezonderwijs

Op 3 oktober wordt de website Gezonderwijs geïntroduceerd. Deze website maakt basisscholen wegwijs in het grote aanbod van middelen, lessen en projecten op het gebied van voeding en beweging. Het belGezonderwijsang van deze onderwerpen groeit snel. Niet alleen vanwege overgewicht bij kinderen, maar ook omdat basisscholen opvang moeten gaan bieden voor, tijdens en na de schooluren. Gezonderwijs is een initiatief van de Hartstichting, het Voedingscentrum en de Nederlandse Zuivel Organisatie. Ter gelegenheid van de introductie van deze website wordt op 3 oktober in Den Haag een symposium en Lagerhuisdebat georganiseerd over het onderwerp voeding en beweging in het basisonderwijs. Sprekers zijn o.a. Sharon Dijksma, staatssecretaris van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en professor Hans Brug van VU Medisch Centrum. Deelname is gratis. Aanmelden kan op www.gezonderwijs.nl/symposium.

naar boven

Nieuws

Hyperactief door snoep

Een combinatie van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat (E211), zoals dat in snoep voorkomt, kan hyperactiviteit bij kinderen veroorzHanden met snoepaken. Dit blijkt uit Brits onderzoek, gepubliceerd in The Lancet. In het onderzoek kregen kinderen ofwel een drankje met een mengsel van kleurstoffen plus het conserveermiddel natriumbenzoaat te drinken, ofeen drankje zonder de kleurstoffen en het conserveermiddel. Zowel ouders als docenten zagen dat kinderen die de drankjes met de mengsels hadden gekregen, actiever waren dan kinderen die deze niet hadden gekregen. De samenstellingen van de mengsels waren gebaseerd op de toevoegingen zoals die in ruim 100 gram snoep in Engeland voorkomen. De gemiddelde consumptie van snoep in Nederland wordt op basis van voedselconsumptieonderzoek bij kinderen geschat op ruim 10 gram per dag. Een verband met ADHD is in het onderzoek niet aangetoond.

 

Dikke peuter heeft vaker ijzertekort

Ongeveer 20% van de peuters met overgewicht heeft een ijzergebrek. Bij peuters met een normaal gewicht is dat ‘slechts’ 7%. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de ijzerstatus in het lichaam van 1641 kinderen tussen 1 en 3 jaar. Het onderzoek is gepubliceerd in Pediatrics. Volgens de onderzoekers is een tekort aan ijzer op kinderleeftijd geassocieerd met een vertraagde ontwikkeling van gedrag en cognitie.

naar boven
Boeken

De probiotica revolutie

De probiotica revolutie

Zwangere vrouwen moeten probiotica gebruiken, want dan hebben ze minder last van maagdarmproblemen en vaginale infecties. Bovendien geven zwangeren hun baby dan iets goeds mee: een optimale darmflora. Kinderen moeten ook probiotica gebruiken, want het biedt hen bescherming tegen infecties, kolieken en allergieën. Het is duidelijk: de Amerikaanse immunoloog en hoogleraar Gary Huffnagle is enthousiast over probiotica en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. In zijn boek “De probiotica revolutie” vertelt hij op een aanstekelijke manier over het werkingsmechanisme en het gebruik van probiotica, over het immuunsysteem en over de gezondheidsvoordelen die je met probiotica kunt bereiken. Voortdurend bespreekt hij recente onderzoeken en geeft hij duidelijk uitleg. In het laatste hoofdstuk werpt Huffnagle een blik op de toekomst. Hij bespreekt dan interessant probioticaonderzoek, onder andere op het gebied van auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, overgewicht en zelfs autisme. Jammer dat het boek wordt afgesloten met een overbodige serie recepten. Lezenswaardig is wél de inleiding van prof. dr. Eric Claassen, immunoloog, die in kort bestek de Nederlandse situatie schetst.
De probiotica revolutie, Gary B. Huffnagle en Sarah Wernick, Thoeris, ISBN 978 90 72219 17 6, 296 pagina’s, prijs € 24,95.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

 

Het gekke bekken en gave tandenboek

Het gekke bekken en gave tandenboek

Hoe weet je dat je een gaatje hebt? Wat is de beste manier om je tanden te poetsen? Wanneer ga je tanden wisselen? Welke vraag een kind ook bedenkt, het antwoord is te vinden in het informatieve boek “Het gekke bekken en gave tandenboek”. Het heeft dan ook terecht de ondertitel “Alles wat je wilt weten over een gezond gebit”. Marja Baseler schreef het met medewerking van de Utrechtse kindertandarts Gercheon Wicomb. Het boek is aantrekkelijk om te lezen dankzij de frisse opmaak met tekeningen, kleurenfotootjes en leuke icoontjes bij tips. Heel handig is ook de woordenlijst achterin het boek. Geschikt voor schoolkinderen vanaf zes jaar.
Het gekke bekken en gave tandenboek, Marja Baseler, The house of books, ISBN 978 90 443 1932 3, 95 pagina’s, prijs € 14,50
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

 

Iedereen eet mee!

Iedereen eet mee!

Koken voor een allergisch kind is voor veel ouders een lastige opgave. De auteurs van het boek “Iedereen eet mee!” zijn voor hun eigen allergische kinderen gaan experimenteren in de keuken. Van de geslaagde recepten zijn er 62 gebundeld in dit kookboek. Het zijn recepten waar het hele gezin met plezier van zal mee-eten, van soep met een dakje tot pizza rapido en Sinterklaas speculaas. De recepten zijn geschikt voor kinderen met een allergie of intolerantie voor koemelk, sojamelk, kippenei, noten en pinda. Een kleurrijk kookboek met ook nog een aantal handige tips en weetjes vooraf. Jammer dat bereidingstijden ontbreken en dat de ingrediënten niet in volgorde van bereiding staan.
Iedereen eet mee!, Recepten en tips voor kinderen met een voedselallergie, Erik Molenschot en Michael Eman, Becht, ISBN 978 90 230 1205 4, 128 pagina’s, prijs € 18,50.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

naar boven

Wat inspireert...

Hante Meester
Hante Meester, coördinator Smaaklessen aan de Universiteit van Wageningen

‘Smaaklessen zorgt voor enthousiasme voor eten, bij kinderen en leerkrachten’


Sinds vorig schooljaar doen ruim 500 basisscholen in Nederland mee aan Smaaklessen, een lespakket dat door vele partijen is ontwikkeld en dat door het ministerie van LNV wordt gefinancierd. En als het goed is, komen daar dit schooljaar nog eens 650 scholen bij. Hante Meester is coördinator van Smaaklessen: ‘Kinderen weten tegenwoordig te weinig van eten. Ze weten niet meer dat melk van de koe komt, hoe een courgette eruit ziet of hoe verse kruiden smaken. De afstand tussen consument en producent wordt steeds groter. We denken dat kinderen –door hun gebrek aan kennis – ook niet bewust eten. En daar wil Smaaklessen iets aan doen.’ Proeven en prikkelen staat centraal in de lessen, vertelt Meester. ‘Koks staan aan de wieg van Smaaklessen en dat is goed te merken, want het proeven van producten staat centraal in de lessen. Die nadruk op smaak is er niet voor niets, want dat maakt juist dat deze smaaklessen zo leuk zijn. Eten gaat pas leven als je het echt kunt ervaren, met al je zintuigen. Via smaak kunnen we de interesse voor eten opwekken. En vanuit die interesse kunnen we de kennis gaan overbrengen. Over gezond eten bijvoorbeeld, of over de herkomst van producten.’ De deelnemende scholen aan Smaaklessen zijn enthousiast. Vaak groeit het lespakket uit tot andere initiatieven, zoals een projectweek over voeding, kookouders op school of een excursie naar een lokale producent.
smaak
Foto: Vuurrood.nl,
Rotterdam
Smaak staat niet alleen op school volop in de belangstelling. Eind september is er de Week van de Smaak en kunnen kinderen ook hun Smaakdiploma halen. Vindt Meester al die aandacht voor smaak terecht? ‘Ja, want er is meer aandacht voor voeding nodig, denk alleen al aan het overgewicht bij kinderen. Het is eigenlijk raar dat er voor zo’n primaire levensbehoefte als eten geen structurele aandacht is op school.’

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 1, nummer 3
September 2007
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.