Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Juni 2007

Werk

Groeicurven voldoen niet meer

Anneke BulkOf een kind een normale lengte en gewicht heeft wordt sinds jaar en dag gecontroleerd aan de hand van de groeicurven. Deze groeicurven zijn gebaseerd  op het gemiddelde lengte en gewicht van kinderen uit landelijke groeistudies. Kunnen met de toename van overgewicht bij kinderen deze gemiddelde waarden nog wel als uitgangspunt genomen worden? Nieuws over kindervoeding vroeg het Anneke Bulk, arts maatschappij en gezondheid en onderzoeker in het Vrije Universiteit medisch centrum Amsterdam (VUmc). ‘Eigenlijk kan het “gemiddelde” niet meer de norm zijn. Tot de landelijke groeistudie in 1980 bleven lengte en gewicht in evenwicht, maar na 1980 tot 1997 zagen we al een enorme toename van het lichaamsgewicht. De laatste groeistudie is gedaan in 1997 en nog steeds nemen overgewicht en obesitas bij kinderen enorm toe. Zo raken de groeicurven vertekend. De norm en het gewenste gemiddelde gewicht vallen niet langer samen. Het is daarom hard nodig een nieuwe groeistudie te doen, zeker ook omdat kinderen van buitenlandse afkomst tot nu toe gedeeltelijk uit de groeistudies zijn gelaten. We hebben wel aparte groeicurven voor deze groep kinderen, maar het is zeer de vraag of deze groeicurven nog wel voldoen. De derde generatie kinderen van buitenlandse afkomst wordt immers - net als de Nederlandse kinderen - steeds langer.’
In 2006 zijn door de WHO groeicurven gepubliceerd. Deze zijn gebaseerd op gegevens van meer dan 8.000 kinderen uit diverse landen die allemaal borstvoeding kregen. Waarom gebruiken we deze groeicurven niet?
‘In Nederland zijn veel kinderen met de fles gevoed. Tot Nederlandse kinderen 2½ jaar zijn, zijn deze WHO-groeicurven wel goed te gebruiken. Maar op de leeftijd van 5 jaar is een Nederlandse jongen al 3 cm langer dan een gemiddeld kind uit de rest van de wereld. Deze WHO-curven kunnen we dus helaas niet gebruiken in Nederland. Ook daarom is de nieuwe landelijke groeistudie hard nodig.’
Kun je nog wel vaststellen of een kind overgewicht heeft aan de hand van een groeicurve? ‘Nee, maar zodra een kind een gewicht heeft van +1 SD (standaarddeviatie), dan gebruikt inmiddels 70-80% van de consultatiebureauartsen de “Internationale grenswaarden voor de BMI bij kinderen” om overgewicht of obesitas vast te stellen. Dit is het advies sinds het verschijnen van het signaleringsprotocol in 2004.’

 

Eten op de Japanse basisschool

warme lunchLekkere etensgeuren door de school, kinderen die het eten opscheppen voor hun klasgenootjes, zelfgekweekte sojabonen in de schooltuin… Op de Toribami elementary school (Nagoya, Japan) speelt voeding een hoofdrol. Zo heeft men een professionele keuken voor het bereiden van de warme schoollunch én een diëtist in dienst. Deze diëtist geeft voedingseducatie aan alle groepen, stelt het schoolmenu samen, coördineert het schooltuinenproject en geeft individuele begeleiding aan kinderen met voedingsproblemen.
Alle kinderen krijgen dagelijks een warme lunch, die ze samen met de docent in het klaslokaal eten. Een groepje kinderen serveert (in schort en met mondkapjes voor!) de maaltijd aan hun klasgenoten. Deze maaltijd is gebaseerd op de traditionele Japanse keuken, vol verse groenten en seizoensproducten. De voedingswaarde is hoog: de lunch levert eenderde van de dagelijkse energiebehoefte en 50% van de dagelijkse behoefte aan vitamines en calcium. En – heel belangrijk - de smaak is prima! Nieuws over kindervoeding at mee en smulde van de rijst, de wortelkomkowarme lunch op schoolmmersalade met kleine visjes en de stoofschotel van tahoe, groenten en vlees. Bij de lunch drinken de kinderen koemelk. Proeven van alles hoort erbij, maar het bord hoeft niet per se leeg.
De diëtist verzorgt voedingslessen aan alle groepen. Er zijn bijvoorbeeld lessen over groenten, snacks, suiker en fruit. In de schooltuin kweken de kinderen zelf groenten en bloemen gekweekt. Ze maken zelfs tofu van de zelfgekweekte sojaboontjes! De diëtist betrekt de ouders bij de voedingslessen, onder andere door een nieuwsbrief. De betaling van dit alles? Het geld komt van de provinciale overheid. Goed voorbeeld voor de Nederlandse basisscholen!

naar boven

Productnieuws

Nieuw: lichtbruin brood met de voedingswaarde* van volkorenbrood

lichtbruin broodVolkorenbrood bevat 30% meer vezels en 50% meer ijzer dan bruinbrood. Maar kinderen lusten vaak geen volkorenbrood. Door de vezels vinden ze het te grof van structuur en moeten ze te veel kauwen. Dankzij Blue Band Goede Start! Lichtbruin is er nu bruinbrood met net zoveel vezels en belangrijke bouwstoffen als volkorenbrood. Het bevat speciale natuurlijke vezels en extra fijngemalen vezels. Je ziet ze niet, je proeft ze niet, maar het brood is net zo vezelrijk als volkorenbrood. Overigens is het vertrouwde Witbrood van Blue Band Goede Start! net zo gezond als de nieuwe Lichtbruin, omdat beide broden net zoveel voedingsstoffen* als volkoren bevatten. Ouders kunnen dus nu kiezen: is hun kind dol op witbrood? Dan kiezen ze voor wit waar volkoren in zit. Geven ze hun kind liever bruin? Dan kiezen ze voor bruinbrood waar volkoren in zit. Zo bevat iedere boterham al het goede van volkoren.

*Kijk en vergelijk
Kijk en vergelijk

 

Fristi Xtra

Probiotica speciaal voor kinderen

Fristi heeft als eerste producent in Nederland een product met probiotica ontwikkeld dat speciaal is bestemd voor kinderen. Deze yoghurtdrank, Fristi Xtra genoemd, bevat geen kleur- of conserveringsstoffen en slechts 7 g suiker per flesje van 100 ml. De smaak is speciaal afgestemd op kinderen en uit smaakonderzoek van Friesland Foods blijkt dat 90% van de onderzochte kinderen het erg lekker vindt. Ook voor kinderen kan het gebruik van probiotica een goede aanvulling zijn. In een special van de e-nieuwsbrief ‘Nieuws voor diëtisten’ zei medisch immunoloog Ger Rijkers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht: ‘Kinderen zijn nu eenmaal gevoelig voor ziektes en infecties. Denk aan kinderen die keer op keer een middenoorontsteking hebben, verkouden zijn of last hebben van diarree. Door het gebruik van probiotica kun je een stabielere darmflora realiseren, infecties helpen voorkomen of de duur van ziektes verkorten.’ Een uitgebreide brochure voor professionals en consumentenfolders kunt u aanvragen via voedingskundige@frieslandfoods.com, of bel naar 0800-3747 666.

 

Nutrilon

Klinisch onderzoek naar prebiotische vezelmix

Een afname van atopische dermatitis (eczeem) en een vermindering van het ontstaan van infecties. Dat zijn de resultaten van klinisch onderzoek met een hypo-allergene zuigelingenvoeding, verrijkt met de gepatenteerde prebiotische vezelmix van Nutricia (IMMUNOFORTIS). In dit onderzoek zijn voor het eerst langetermijneffecten tot 2 jaar aangetoond. De resultaten zijn in mei gepresenteerd tijdens het internationale ESPGHANcongres (European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition). Studieleider professor Moro, hoogleraar neonatologie in Milaan: ‘De studie toont aan dat IMMUNOFORTIS – evenals moedermelk – een bifidogene werking heeft, die de groei van goede bacteriën stimuleert. Hierdoor speelt de vezelmix een actieve rol in de preventie van allergische symptomen. Bovendien wordt het immuunsysteem van de baby op natuurlijke wijze versterkt.’ Diverse varianten van Nutrilon bevatten IMMUNOFORTIS. Meer informatie: www.nutricia.nl.

naar boven

Opgetekend

Onderzoek behandeling kinderen met overgewicht

Cardea JeugdzorgEr zijn een heleboel initiatieven als het gaat om behandeling van overgewicht bij kinderen. Veel gebeurt echter zonder wetenschappelijke basis. Daarom loopt in Leiden een project waarbij de behandeling onderdeel is van een wetenschappelijke studie. Het project “Weet & beweeg”, is in mei 2006 van start gegaan en is ontwikkeld door Cardea Jeugdzorg, Het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO. Dick Meijer, psycholoog en Maddy Nieuwendijk-Hoek, ouderbegeleider/gezinsbehandelaar en beiden werkzaam voor Cardea Jeugdzorg vertelden meer over dit project tijdens het congres “Kinderen en Overgewicht; Preventie en Gezinsaanpak” op 31 mei. Er zijn drie groepen: 6 t/m 8 jarigen, 9 t/m 12 jarigen en 15 tot 18 jarigen. De behandeling duurt een jaar, verdeeld over 20 sessies voor de kinderen en 10 sessies voor de ouders. Tevens biedt Cardea 5 gezinsbehandelingen met meetmomenten voorafgaand aan de behandeling, na afloop van de behandeling en 1 jaar daarna. Bij het project zijn veel disciplines betrokken, zoals een kinderarts/endocrinoloog, een groepstherapeut, een psycholoog, een diëtist, ouderbegeleiders, wetenschappers en een bewegingsdeskundige. Voor de evaluatie wordt de behandelgroep vergeleken met een groep kinderen die een vrijblijvende verwijzing naar een diëtist/fysiotherapeut krijgt.

 

Probiotica waarschijnlijk zinvol bij eczeem

De Gut Flora foundation organiseerde op 14 juni een workshop in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Sprekers waren Ger Rijkers, medisch immunoloog van het WKZ, Ger Bongaerts, biochemicus/microbioloog van de Radboud Universiteit Nijmegen en kinderarts Maarten Hoekstra van het WKZ. Enkele opvallende uitspraken:
  • 15% van de kinderen krijgt een allergische aandoening, zoals voedselallergie, astma of eczeem. Astma is sinds 1980 enorm in incidentie gestegen. De hygiënehypothese biedt daarvoor geen afdoende verklaring. Mogelijk ligt een verklaring in een verstoorde balans tussen de T-helper-1 cellen en de T-helper-2 cellen in de immuunrespons (Ger Rijkers)
  • In verschillende klinische studies met probiotica probeert men allergische reacties te voorkomen. Daarbij heeft ieder probioticum zijn eigen karakter. Niet ieder probioticum is geschikt om voedselallergene effecten te voorkomen (Ger Bongaerts).
  • Er zijn ongeveer 5 à 6 studies gedaan naar primaire preventie van allergie en probiotica. Er komen meer studies aan. Er is een wisselend effect aangetroffen. Bepalend lijkt het gebruik vanprobiotica tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap, de dosis en de keuze van PANDA studiehet probioticum (Maarten Hoekstra).
  • In de Nederlandse PANDA studie is een gunstig effect aangetoond van probiotica op eczeem. De moeder kreeg probiotica tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap en het kind tijdens het eerste levensjaar. De resultaten op 1- en 2-jarige leeftijd moeten nog beschikbaar komen. Er is meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld naar het werkingsmechanisme (Maarten Hoekstra).
naar boven

Scholing

Cursussen voedselovergevoeligheid

PIT ActiefKoemelk, pinda’s, soja……voedselovergevoeligheid komt veel voor. Maar niet iedereen die denkt een voedselovergevoeligheid te hebben, heeft er in werkelijkheid ook een. Denkt naar schatting 5 tot 20% van de bevolking een voedselallergie te hebben, in werkelijkheid is dit het geval bij slechts enkele procenten van de bevolking. De begeleiding van al deze patiënten, ook die met een vermeende voedselallergie, is complex. Een kritisch denkkader en logisch handelen is noodzakelijk. Daarop richten zich de nieuwe cursussen Voedselallergie, georganiseerd door PIT Actief in samenwerking met D&VO (Diëtist & VoedselOvergevoeligheid) en VOODAZ (Voedselovergevoeligheid Overleg Diëtisten Academische Ziekenhuizen). Er is een tweedaagse cursus voor diëtisten over “Allergische voedselovergevoeligheid” die tweemaal wordt gegeven: op 8 oktober en 12 november 2007 en op 31 januari en 13 maart 2008. Daarnaast is er een middagcursus op 27 maart 2008 over “Niet-allergische voedselovergevoeligheid”. Accreditatie voor diëtisten is toegekend. Meer informatie over het programma vindt u hier. U kunt zich hier ook meteen aanmelden.
naar boven

Nieuws

Waarschuwing voor weblogs over anorexia nervosa

Op zogenoemde “pro ana” weblogs wordt de ziekte anorexia nervosa verheerlijkt. Dit kan toevallige bezoekers verleiden tot gevaarlijke vormen van lijngedrag. Een confronterende waarschuwingstekst, geplaatst vóór deze weblogs, blijkt afschrikwekkend te werken. Ongeveer 45% van de circa 200.000 bezoekers in 5 maanden klikte na het kennisnemen ervan niet door naar de achterliggende weblog. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit Maastricht.

 

Koemelkallergie behandelen met immunotherapie

melk drinkende puberKoemelkallergie komt voor bij 1,5% van alle zuigelingen en bij 0,3% van de oudere kinderen en volwassenen. De remedie is momenteel het vermijden van koemelkeiwit in de voeding. Maar wellicht is in de toekomst een behandeling mogelijk waardoor de allergie verdwijnt. Volgens medisch bioloog Bert Ruiter zou immunotherapie met fragmenten van koemelkeiwitten namelijk tot tolerantie kunnen leiden. Op 21 juni promoveert hij aan de Universiteit van Utrecht op zijn proefschrift. Ruiter denkt overigens ook dat het gebruik van hypoallergene zuigelingenvoeding met prebiotica het risico op allergische ziekte en wellicht koemelkallergie kan verminderen.

 

Ernstige obstipatie bij kinderen

Verhoogde rekbaarheid van het rectum zou een onderliggende oorzaak van ernstige obstipatie kunnen zijn. Onderzoeker Maartje van den Berg laat echter zien dat bij kinderen met een verhoogde rekbaarheid obstipatie even goed verdwijnt als bij kinderen met een normale rekbaarheid. Bij een klein deel van de kinderen met verstopping verdwijnen de klachten niet door laxeermiddelen en gedragstherapie. Van den Berg promoveerde 6 juni aan de Universiteit van Amsterdam.

naar boven
Boeken

Een goed gewicht voor je kind

Een goed gewicht voor je kind

Ook in België komt overgewicht bij kinderen veel voor. Diëtist Lien Joossens is gespecialiseerd in de behandeling van overgewicht bij kinderen en in eetproblemen bij kinderen. Samen met de universiteit van Gent werkte ze aan een multidisciplinair behandelconcept voor kinderen met overgewicht en hun ouders. Het boek “Een goed gewicht voor je kind. Adviezen en lekkere recepten voor een gezond voedingspatroon voor het hele gezin” is gebaseerd op dit behandelconcept. Heel duidelijk is de uitleg over het ontstaan en het signaleren van overgewicht. Joossens geeft vele praktische tips om eet- en beweeggewoonten aan te passen, zonder daarbij calorieën te tellen of niet gangbare producten aan te raden. Het grootste deel van boek bestaat uit recepten van Lies Elslander die eenvoudig zijn te bereiden en geschikt voor het hele gezin. Het boek sluit aan bij de Belgische situatie, waardoor de algemene adviezen soms wat afwijken van de adviezen zoals die in Nederland gelden. Zo adviseert men standaard 3 porties fruit en minimaal 300 gram groenten per dag voor een kind vanaf 12 jaar. Maar dit maakt het boek niet minder geschikt voor Nederlandse ouders.

Een goed gewicht voor je kind. Adviezen en lekkere recepten voor een gezond voedingspatroon voor het hele gezin, Lien Joossens en Lies Elslander, Standaard Uitgeverij, ISBN: 978 90 02 22293 1, 192 pagina’s, € 19,95.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

 

Bibberbeentjes

Bibberbeentjes

Vanuit haar eigen ervaring schreef en illustreerde Elvira Schalken het voorleesboek “Bibberbeentjes” over Thomas, een vierjarig jongetje bij wie diabetes geconstateerd wordt. Het boek laat zien wat er allemaal gebeurt in het leven van een jong kind dat van de een op de andere dag met diabetes te maken krijgt. In het begin gebruikt Thomas een insulinepen, maar gaat in de loop van het boek een insulinepomp gebruiken. Het boek is bestemd voor kinderen met diabetes tussen de 4 en 10 jaar en natuurlijk hun broertjes, zusjes of vriendjes. Een luchtig maar realistisch geschreven boek, dat ook heel geschikt voor in de wachtkamer of om te gebruiken het bij het geven van voorlichting, op school, in de naschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Bibberbeentjes, Elvira Schalken, Inmerc, ISBN 978 90 6611 625 2, 88 pagina’s, prijs € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

 

Cool! Ik kook met papa

Cool! Ik kook met papa/mama

Cool! Ik kook met papa/mama

Kneden, wassen, pellen, prakken, schrappen, roeren en proeven… het hoort er allemaal bij in de keuken. En met de twee vrolijke kookboeken in een papa en mama-variant van Nathalie Valmary krijgt zo goed als elk kind wel zin mee te helpen in de keuken. Elk boek bevat 50 originele, snel te maken recepten, variërend van chocoladebroodjes tot couscous en van wentelteefjes tot courgette met geitenkaas. Nathalie laat kinderen kennis maken met vele lekkere ingrediënten. Zo leren ze smaken kennen, plezier beleven aan koken en gezellig samenwerken in de keuken. Kortom ze leren hoe leuk eten kan zijn en vooral hoe lekker als je het zelf klaarmaakt. De recepten zijn helder beschreven en eenvoudig te maken, sommige zelfs al door peuters. Bij elk recept kunnen ouders invullen wie welke stap van het recept voor zijn of haar rekening neemt.

Cool! Ik kook met papa, Nathalie Valmary, Inmerc, ISBN 978 90 6611 7631, 192 pagina’s, € 17,95.  Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.
Cool! Ik kook met mama, Nathalie Valmary, Inmerc, ISBN 978 90 6611 7532, 192 pagina’s, € 17,95.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

 

Ga buiten spelen!

Ga buiten spelen!

Kinderen zijn door alle computerspelletjes, tv-programma’s en dvd’s bijna vergeten dat buitenspelen geweldig leuk is (en natuurlijk gezond!). Het boek “Ga buiten spelen!” maakt daar een eind aan. Het staat boordevol ideeën voor geweldige spellen, activiteiten en zelfmaakprojecten, waarmee kinderen zich gegarandeerd op en top buiten in de natuur vermaken. Maak bijvoorbeeld een vliegend tapijt of een pijl en boog of maak stroppoppetjes van achtergebleven korenaren van een gemaaide akker. Doe camouflagespelletjes, verzamel eetbare dingen tijdens een wandelroute of ga op bosbeestenjacht. Het boek is bruikbaar voor schoolkinderen in alle jaargetijden, op elk tijdstip van de dag (ook ’s nachts). In het boek staat veiligheid voorop en de kosten voor de uitvoering van de inspirerende ideeën zijn te verwaarlozen.

Ga buiten spelen! F. Danks & J. Schofield, Becht, ISBN 978 90 230 1203 0, 143 pagina’s, prijs € 17,90.
Direct bestellen bij Bol.com? Klik hier.

naar boven

Wat inspireert...

Marcel van Beusekom
Marcel van Beusekom, woordvoerder van de Consumentenbond

‘Het is tijd voor regelgeving’

In de strijd tegen overgewicht bij kinderen wil de Consumentenbond televisiereclame voor kinderen aan banden leggen. Marcel van Beusekom, woordvoerder van de bond, legt uit waarom.

‘Verreweg de meeste kindermarketing richt zich op het verkopen van ongezonde producten met loze calorieën. Niet voor niets, want reclame voor kinderen wérkt, dat blijkt steeds weer uit onderzoek. De Consumentenbond is daarom al jaren bezig met een strijd tegen kindermarketing bij ongezonde voeding. Zo hebben we ooit actie gevoerd tegen de flippo’s, die bij chips cadeau werden gegeven. De laatste paar jaar werken we in die strijd samen met de Nederlandse Hartstichting. Onlangs hebben we een brief gestuurd naar minister Rouvoet en naar minister Klink. Nu er een nieuw kabinet is, wilden we weer aan de bel trekken. Onze standpunten zijn niet veranderd. Nieuw is wel dat de brief nu is meeondertekend door een groep vooraanstaande wetenschappers.
We vinden het de hoogste tijd dat de overheid gaat ingrijpen. Er is nu alleen een reclamecode van de industrie, waarbij de industrie zelfregulerend optreedt. Dat werkt niet. Zo zijn er bijvoorbeeld geen regels voor de frequentie van reclameboodschappen voor kinderen en dat is ons echt een doorn in het oog. Het is nu tijd voor actie. De FNLI geeft zelf al aan dat ze reclame willen beperken voor kinderen tot 7 jaar. Maar wij vragen ons dat af wat ze met dat beperken bedoelen en hoe ze de grens bij 7 jaar gaan trekken? Tot nu toe zijn de beloften van het FNLI ons niet genoeg. Wat wij willen, is een verbod op reclame voor ongezonde voeding op tijden dat kinderen tv kijken, dus van ’s ochtends 7 tot ’s avonds 9 uur. En een meerderheid van de Nederlanders is het met ons standpunt eens zo blijkt uit ons onderzoek. Het is tijd voor nieuwe wetgeving. Het risico is dan natuurlijk dat het riekt naar betutteling. Maar dat moet dan maar. Want kinderen met overgewicht lopen forse gezondheidsrisico’s, ook op volwassen leeftijd. Juist omdat kinderen zelf nog geen goede keuzes kunnen maken, moeten de gezonde keuzes de gemakkelijke keuzes zijn.’

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 1, nummer 2
Juni 2007
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.