Lunchupdate September 2014, blog tanderosie, borstvoeding stimuleert gezond eetpatroon ...
 

In de lunchupdate van nieuwsoverkindvoeding de meest recente nieuwsberichten, de blog tanderosie bij kinderen en meer...
Nieuwsoverkindervoeding nu ook via twitter en facebook

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Blog: Kinderen vaker tanderosie

De dag beginnen met een glas vers geperste sinaasappelsap bij het ontbijt. Daarna tandenpoetsen en naar school of aan het werk. Een gezonde start van de dag denk je. Voor je gezondheid wel, maar minder voor je tanden. Ook al worden eet- en drinkmomenten de rest van de dag beperkt tot maximaal zeven keer.

Tandenpoetsen
Wat blijkt! Tandenpoetsen binnen een uur na inname van zure producten, zoals sinaasappelsap, (light) frisdranken, zuurtjes/snoepjes/lolly?s en gedroogd fruit, verhoogd het risico op tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage. De voedingszuren, uit bijvoorbeeld sinaasappelsap, veroorzaken een hoge zuurgraad (lage pH) in de mond.  Door de inwerking van het zuur wordt het oppervlak van het tandglazuur zachter. Snel tandenpoetsen (binnen het uur) na inname van zure producten kan leiden tot het wegpoetsen van de zacht geworden glazuurlaag. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. Tanderosie lijkt de laatste jaren onder kinderen en jongeren gestaag toe te nemen1. Lees verder voor tips.

 
 
Het laatste nieuws

Borstvoeding stimuleert voorkeur voor gezondere voedingsmiddelen
Het geven van borstvoeding in het eerste levensjaar van een kind stimuleert de kans op het ontwikkelen van een voorkeur voor gezondere voedingsmiddelen op zesjarige leeftijd. Aldus een in een supplement van Pediatrics gepubliceerd overzicht van 11 studies die werden gebruikt om deze conclusie te trekken. Lees door..

Meer kans op voedselallergie bij opgroeien in de stad
Kinderen die opgroeien in het centrum van een grote stad hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een voedselallergie. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten. Lees hier meer over de uitkomsten van dit onderzoek.

Te zware kleuter pest vaker
Jonge kinderen met overgewicht worden veelvuldig gepest, maar pesten zelf ook vaker. Vooral jongens gooien op jonge leeftijd letterlijk hun gewicht in de strijd. Dit zijn uitkomsten uit de Generation R study, hier meer daarover.

Tips voor verantwoord trakteren
Het Voedingscentrum heeft haar tips en recepten gebundeld in het boek ?Feest: 46 traktaties voor school of thuis?. Daarin vind je leuke ideeën om met bijvoorbeeld groente of fruit aan de slag te gaan. Er staan ook voorbeelden van kleine traktaties in met koek of popcorn, die lekker zijn en niet te veel calorieën leveren.Lees meer over het boek
Samen met supermarktketen LIDL heeft het Voedingscentrum de traktatiebox ontwikkeld. Met leuke prikkers en stickers maakt de jarige job feestelijke versnaperingen van groente of fruit. Hier meer informatie over de traktatiebox.

Succesvolle app helpt kinderen afvallen
Een nieuwe app speciaal gericht om kinderen te helpen afvallen, blijkt een doorslaand succes. Die app heet Kurbo, werkt via de smartphone en is gebaseerd op een van de weinige afvalprogramma's die daadwerkelijk resultaten boeken, namelijk het stoplichtsysteem van Stanford University. Reporter Katy Steinmetz beschrijft in Time waarom de app verslavend is en dus werkt. Lees hier verder over deze app

 
 
Marktnieuws Er zijn weer nieuwe posters voor in de schoolkantines!

Snel een frisse uitstraling creëren in de kantine? Mist de kantine nog wat uitstraling? Kleed de kantine aan met posters. We hebben twee hele nieuwe sets van drie A0 posters: met sfeerbeelden van voeding, of met jongeren die het gezonde voorbeeld geven. 
Bestel ze gratis in de webshop,van het Voedingscentrum. Meld je eerst wel even aan als professional

 
 
Brengt u in 2014 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1700 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar info@nieuwsoverkindervoeding.nl

 
 
Aankondiging Hét Borstvoedingcongres: laatste kans!

Aan de vooravond van de Wereld Borstvoeding Week organiseren de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO) op donderdag 25 september voor de laatste keer Hét Borstvoedingcongres in Ede.

Topsprekers
De afgelopen tien jaar wisten de SBO keer op keer internationale topsprekers naar Nederland te halen, inhoudelijk wisselende onderwerpen voor het voetlicht te brengen, en honderden zorgverleners te voeden met nieuwe kennis en dikwijls verrassende inzichten.
Baanbrekend was ook het initiatief om na enkele edities het congres voortaan te organiseren met volledige inachtneming van de internationale WHO-code voor de marketing van vervangingsmiddelen voor moedermelk. Deze principiële keuze bleek financieel goed haalbaar, en was én is daarmee een krachtig signaal naar zowel het werkveld als WHO-code-schenders.

Bewezen bestaansrecht
Daarmee hebben de SBO hun bestaansrecht meer dan bewezen: de kijk op borstvoeding, de introductie van vaste voeding én de richtlijnen van de WHO zijn blijvend veranderd in de gezondheidszorg.
Borstvoeding geven en krijgen is al sinds het begin van de mensheid eigenlijk onveranderd. De manier waarop zorgverleners geschoold worden in de begeleiding ervan én de manier waarop moeders op zoek gaan naar informatie verandert echter wél. Daarom gaan we na tien jaar op zoek naar een nieuwe vorm van overdracht. Het succesvolle Borstvoedingcongres wordt dus dit jaar voor de laatste keer in deze vorm georganiseerd.
Wij nodigen u van harte uit dit laatste congres met ons mee te maken. Inschrijven is (nog) mogelijk; kijk hier voor meer informatie. Borstvoeding heeft toekomst!

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.