LunchUpdate Augustus 2014, Blog, bordje leeg eten...
 

Een korte zomer lunchupdate met de blog over wel/niet het bordje leeg eten en de laatste nieuwsberichten van www.nieuwsoverkindervoeding.nl

Nog een fijne zomer.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

Volg Nieuwsoverkindervoeding.nl ook via Twitter en/of Facebook

 
 
Blog: Bordje leeg eten!

Zoals waarschijnlijk gelezen in eerdere blogs deel ik graag leuke uitspraken van kinderen gerelateerd aan eten en drinken.  Zo geniet ik ook deze zomervakantie weer van de uitspraken van de kinderen om mij heen.

De zomervakantie betekent voor ons gezin kamperen op de camping van mijn ouders. De plek waar ik mocht opgroeien. Nu wordt daar door mijn zoon van acht en zijn jongere neefjes de gehele dag door gevoetbald met de andere jongens van de camping. Zo ook met de tweeling Niels en Joost. Twee jongens van 9 jaar gescout door een eredivisie club voetbal en daar in training. Wie weet wel topvoetballers in spé?

Topvoetballers
Net als Niels en Joost is het de wens van onze neefjes om topvoetballers te worden. Nu 5 en 6 jaar oud.  Maar hoe word je topvoetballer?  Daar heeft de tweeling wel antwoord op. Al zittend op de picknicktafel met de benen op het zitgedeelte en een lekker ijsje in de hand vertellen ze heel serieus. ?Er zijn twee regels om profvoetballer te worden. Regel één: altijd goed je best doen op de training. Regel twee: elke dag je bordje leeg eten?. Goed mee doen tijdens de training klinkt mijn neefjes als bekend. Maar dat van je bordje leeg eten is nieuw voor ze. Met open ogen en een luisterend oor horen ze het verhaal van de tweeling aan. Bij hen thuis is het leeg eten van je bordje een dagelijks terugkerende discussie.  Je ziet ze denken. ?Word ik daar echt een betere voetballer van??.

Ouders zijn vaak pas tevreden als het bordje na de warme maaltijd leeg is. Dat stelt hen gerust en zoon of dochter hoeft niet met lege maag naar bed. Maar vertellen we als gezondheidprofessional niet altijd aan ouders dat zij bepalen ?wat? en ?wanneer? er wordt gegeten en aan het kind over te laten ?hoeveel? het op eet? Waarbij ik wel als uitzondering op de regel vermeld dat voor inname van extra?s (denk aan limonade en snoepjes) de ouder bepaalt hoeveel ervan wordt gegeten. Lees verder...

 
 
Het laatste nieuws

Kleuters moeten meer bewegen
Kleuters bewegen te weinig. Dat concludeert Marieke De Craemer (UGent), die de fysieke activiteit bij vier- tot zesjarigen bestudeerde. Lees hier uitgebreider over dit onderzoek.

Ketenaanpak overgewicht succesvol
Het project Ketenaanpak overgewicht voor kinderen van 4 tot 12 jaar heeft de Innovatieprijs van de Stichting Godshuizen gewonnen. Meer over deze aanpak leest u hier.

Stimuleer Gratis Bewegen met de Open Landelijke Speelplaatsregistratie
Bewegen voor een gezond gewicht. Maar waar? Overal!GemGids, JOGG, en TNO slaan handen ineen om overzicht van speelplaatsen in kaart te brengen. Vanaf vandaag kunnen alle JOGG-gemeenten in Nederland gratis gebruik maken van de Open Landelijke Speelplaatsregistratie (OLS). Lees verder.

Mobieltje belangrijker dan met kinderen ontbijten
Gezamelijk met de familie ontbijgen klinkt gezellig maar gebeurt in de meeste gezinnen niet. Uit onderzoek in opdracht van IKEA  is gebleken dat de meeste ouders in de morgen hun mobiele telefoon verkiezen boven hun kinderen.

Studie brengt voedselbeleid Europese scholen in kaart
Om obesitas bij kinderen een halt toe te roepen, onderzocht het Europese Joint Research Centre (JRC) het voedselbeleid op Europese scholen. Op dit moment is 1 op de 3 kinderen in Europa te zwaar. En dat worden er nog altijd meer. Het onderzoek van het JRC  moet de Europese Commissie handvatten bieden dit probleem aan te pakken. Meer over dit initiatief leest u hier,

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.