LunchUpdate Juni 2014, Samen ontbijtenGezond verouderen start in zwangerschap..
 

In deze LunchUpdate de laatste nieuwsberichten, de blog start op jonge leeftijd, aandacht voor een bijzonder boek Kinderbuik en meer...Veel leesplezier,

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

Ps: 19 Juni het 2e inspiratie-event Kind & Gezondheid van 12.00-17.00 uur te Soest. Aanmelden kan nog.

 
 
Het laatste nieuws

Jeugdartsen kritisch over bredere maat kinderkledingHet baart jeugdartsen zorgen dat de standaardmaten voor kinderkleding in de breedte meegroeien nu kinderen steeds dikker worden. Hier meer over dit standpunt.

Samen ontbijten verkleint risico op overgewicht bij kinderen
Kinderen die gezamenlijk met hun ouders ontbijten en het avondeten delen, hebben aanzienlijk minder kans op fors overgewicht. Lees verder...

Gezond verouderen begint al tijdens zwangerschap
Hoewel we steeds ouder worden zien we bij kinderen op steeds jongere leeftijd juist meer ouderdomskwalen optreden zoals overgewicht, diabetes type 2, osteoporose en artrose. Lees meer over de oratie "Topsport of kinderspel" van Mai Chin A Paw uitgesproken op 3 juni 2014.

Inactieve kinderen motorisch minder fit
De motorische fitheid van basisschoolkinderen is in de afgelopen 25 jaar afgenomen, dit staat in het rapport van het Mulierinstituut.

Slecht voedingspatroon verhoogt kans op vroeggeboorte
Vrouwen die slecht eten voor ze zwanger worden, hebben 50 procent meer kans op een te vroeg geboren kindje volgens wetenschappers van de Universiteit van Adelaide

 
 
Congres Jong geleerd is oud gedaan. Komt u ook

3 oktober 2014 -  09.00 tot 17.30 uur- Corpus te Leiden

Door meer keuzevrijheid en een veranderd aanbod eten kinderen minder basisvoedingsmiddelen en meer extraatjes. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de gezondheid later in het leven? Wanneer begint de ontwikkeling van eetgedrag? En hoe kan de gezondheidszorg nog effectiever bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van kinderen?

Tijdens het congres Jong geleerd is oud gedaan op 3 oktober 2014 wordt ingegaan op de factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van goede eet- en leefgewoonten bij kinderen voor gezondheid later in het leven. Ook is er aandacht voor de adviezen in de nieuwe JGZ-richtlijn Voeding en eetgedrag.

Voor het volledige programma en aanmelding: www.frieslandcampinainstitute.nl/nl/congres

 
 
Blog Start op jonge leeftijd

Onlangs las ik in het boek Eetsprookjes van Huib Stam dat meisjes vroeger op de huishoudschool leerden hoe een verse gezonde maaltijd te bereiden voor het gezin. Hoe leren we tegenwoordig wat gezond eten is? Waarschijnlijk deels uit de eigen opvoeding. Maar door het uitgebreide aanbod aan nieuwe kant-en-klaar maaltijden, met gezond ogende claims, zijn we de gezonde basisvoedingsmiddelen van weleer uit het oog verloren.

Ondertussen wordt de wereldbevolking steeds zwaarder. Gelukkig ook positieve berichten, zoals uit onderzoek in Den Haag blijkt dat de stijgende trend bij kinderen lijkt gekeerd. Was voorheen 13% te zwaar, nu is dat licht gedaald naar 11% en obesitas is daar afgenomen van 3 naar 1,8%.

Lees de blog verder..

 
 
Boekrecensie Kinderbuik

Kinderbuik,  lekker in je vel door aandacht, ademen en eten is recent verschenen. Het boek is niet het zoveelste boek over gezond eten met kinderen, het gaat over gezondheid in het algemeen. Geschreven door Judith Deckers-Kocken, kinderarts voor maag- darm- leverziekten. Het is een fraai en uitnodigend boek met  vol tips, eenvoudige yoga- en meditatie-oefeningen en lekkere recepten in zijn geheel ondersteund met prachtige foto?s.

Judith Deckers-Kocken deelt in het boek haar ervaringen van de afgelopen 20 jaar. Haar visie is dat ze de mens ziet als een eenheid van lichaam, geest en ziel. Wat kun je zelf doen om je bewust te worden van de oorzaak onder de klacht? Wat kun je doen met behulp van voeding, bewustwording, ademhaling en yoga? Hoe ontwikkel je bewustzijn van wat voeding met je doet, welke voeding bij je past? De rol van voeding als medicijn is hier in het Westen nog sterk onderbelicht. Lees verder..

 
 
Tip Inspiratie event Kind & Gezondheid

Op donderdag 19 juni 2014 organiseert de Kindervoedingswijzer het 2e inspiratie-event Kind & Gezondheid. Het event wordt georganiseerd om professionals kennis te laten maken met uiteenlopende initiatieven ontwikkelt om (jonge) kinderen en hun ouders te stimuleren en te motiveren tot een gezonde leefstijl aangevuld met informatie over de ontwikkelingen rond een gezonde toekomst voor (jonge) kinderen gevolgd door de uitreiking van het 3e Wijzer-compliment.

Voor meer informatie en inschrijven kijk hier!

 
 
Brengt u in 2014 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1700 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar info@nieuwsoverkindervoeding.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.