Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Maart 2007

Werk

Risico op B12 tekort wordt onderschat

Anita Badart Anita Badart is diëtist, gespecialiseerd in voeding voor zwangeren en jonge kinderen. Zij vindt dat er bij zwangerschap een reële kans is op een tekort aan vitamine B12, soms met blijvende gevolgen. ‘Vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten, met name in vlees en vette vis. Vrouwen die vegetarisch eten, of die maar 1 of 2 keer per week vlees eten, krijgen vaak een marginale hoeveelheid binnen. Zuivel en eieren bevatten ook vitamine B12, maar dan wel in lage hoeveelheden. Bovendien is er discussie over de opname van B12 uit zuivelproducten. De een zegt dat die opname heel goed is, de ander bestrijdt dit. Nu is er in het lichaam wel een aanzienlijke voorraad vitamine B12 in de lever, maar uiteindelijk raakt die uitgeput.’ De gevolgen van een vitamine B12 tekort kunnen te lang onzichtbaar blijven, zo merkte Badart in de praktijk. ‘Ik kreeg een vrouw op mijn spreekuur met een fikse anemie, die niet door ijzersuppletie was te verhelpen. Bij berekening van haar anamnese zag ik dat haar B12-intake heel laag was. Ik vroeg haar naar andere symptomen die konden wijzen op een B12 tekort. De vrouw noemde gebrek aan eetlust, vermoeidheid, moeilijker lopen en zelfs tintelende handen en voeten. Toen gingen bij mij alle alarmbellen rinkelen, want dat laatste symptoom wijst er op dat er reeds neurologische schade is ontstaan. voedingspraktijk rond en gezondNa overleg met dé vitamine B12 expert in Nederland, dr. Dagnélie van de Universiteit Maastricht, is besloten tot hoge suppletie van B12 en verplichte ziekenhuisbevalling. Ook het kind bleek na de bevalling een B12 tekort te hebben.’ De gevolgen van een prenataal B12 tekort zijn ernstig, aldus Badart. ‘De kans op neurale buisdefecten en aangeboren hartafwijkingen is sterk verhoogd. Bij een blijvend tekort na de geboorte blijkt uit case-studies dat afwijkingen in bloedbeeld en ontwikkeling zich meestal vanaf de 6e maand openbaren. Hoe langer de deficiëntie duurt, des hoe meer kans op blijvende neurologische schade’. In haar praktijk ziet Badart meer vrouwen met een marginale B12 inname. Zij pleit daarom voor een suppletie van vitamine B12 bij vrouwen die tijdens de zwangerschap weinig dierlijke producten gebruiken. ‘En dan geen laaggedoseerd preparaat, maar minstens 10 microgram per dag. Overdoseringen zijn immers niet bekend, ook niet in de zwangerschap, en de opname van B12 is oraal niet optimaal. Een normaal gedoseerd zwangerschapspreparaat volstaat in dit geval dus niet.’
Meer informatie over het werk van Anita Badart: www.rondengezond.nl
Klik hier voor meer literatuur over vitamine B12.

 
Compact, praktisch en gratis
Kinderen en Overgewicht
Remy Hirasing (midden) en Monique Gouwerok overhan-digen het eerste exemplaar aan Paul Rösenmoller, voorzitter Convenant Overgewicht

Prof. dr. Remy Hirasing en journalist Monique Gouwerok schreven het boekje “Kinderen en overgewicht, een actieplan voor ouders”. ‘Remy verzamelde de wetenschappelijke informatie voor dit boek en ik maakte er een leesbaar en praktisch geheel van,’ vertelt Gouwerok. ‘Wij wilden een compact, praktisch boekje schrijven, dat voor minder dan 10 euro verkocht kon worden. Dankzij een subsidie van het ministerie van VWS kan het nu zelfs gratis worden aangeboden: het boekje kan op de website van het Kenniscentrum Overgewicht worden gedownload.’ De inhoud van het boek is gebaseerd op het overbruggingsplan voor kinderen met overgewicht. ‘Maar dan zo geschreven dat een ouder er iets mee kan, aldus Gouwerok. ‘De basis bestaat uit vier leefregels, ook wel aangegeven met de afkorting BOFT. Dat zijn Bewegen, Ontbijten, Frisdranken en andere gezoete dranken verminderen en Televisiekijken verminderen. Bij elk actiepunt geven we de ouders adviezen over hoe ze het in het gezin kunnen toepassen. Wat kunnen ze hun kind als alternatieven bieden en hoe kunnen zij hun kind helpen de regels vol te houden.’ Gouwerok vindt het boekje geschikt voor alle ouders: ‘Het boekje biedt geen dieet, maar juist heel simpele leefregels. Deze regels geven tot nog toe de meest veelbelovende resultaten bij het bestrijden en voorkomen van overgewicht. En het mooie is: ze zijn goed voor ieder kind, ook als het geen overgewicht heeft.’

Download hier het boek als PDF-bestand. Of bestel het boek door 10 euro over te maken op rekeningnummer 14004 t.n.v. St. Naomi onder vermelding van 'nabestelling Kinderen en Overgewicht'. Alle opbrengsten komen geheel ten goede aan een goed doel voor kinderen in Suriname.

naar boven

Productnieuws

Knijpfruit & Groente

Knijpfruit & Groente
Kinderen en groente is niet altijd een gelukkige combinatie. Voor ouders die hun kinderen graag (ongemerkt) wat extra groente geven, is er nu Knijpfruit & Groente van Zonnatura. Knijpfruit & Groente is een aanvulling op de dagelijkse behoefte van kinderen aan fruit en groente. Het staat ongeveer gelijk aan 1 stuk fruit en een kwart van de behoefte aan groente (dus 1/4 van 150g). In Knijpfruit & Groente zit een mix van puree en sap, gemaakt van mango, wortel en sinaasappel. Het bevat geen suiker of toevoegingen. Het product is qua smaak, hoeveelheid en verpakking afgestemd op kinderen van 3 tot 8 jaar. Zonnatura Knijpfruit & Groente is een van de 11 verantwoorde, 100% natuurlijke tussendoortjes uit de ‘kikkerlijn’ van Zonnatura. Voor meer informatie zie www.zonnatura.nl.
 

Nieuwe smaak Pyjamapapje

Nieuwe smaak Pyjamapapje

Onlangs heeft Nestlé Nederland een nieuwe smaak van Pyjamapapje geïntroduceerd: Pyjamapapje vanille. Deze pap bestaat, net als Pyjamapapje banaan en biscuit, uit 90% opvolgmelk. Het bevat essentiële vetzuren, 13 vitaminen (waaronder vitamine D) en 10 mineralen (waaronder calcium en ijzer) belangrijk voor de opbouw en weerstand. Pyjamapapje is een kant-en-klaar papje waarmee een kindje de dag op een verantwoorde wijze begint en/of eindigt. De pap bevat geen klontjes en kan zowel warm als koud worden gegeven. Geschikt voor kinderen van 6 -36 maanden.
Meer informatie: www.nestle.nl/nutrition.

naar boven

Opgetekend

Diagnostiek voedselallergie kan veel beter

De prevalentie van voedselallergie in de 1e 2 levensjaren is 2-5%. Maar het aantal vermeende gevallen van voedselallergie ligt op 15-20%. Veel te vaak wordt een symptoom als eczeem gekoppeld aan een voedselallergie. In de praktijk is volgens dr. Paul Brand, kinderarts Amalia kinderafdeling van de Isala klinieken Zwolle, bij slechts 5% van alle eczeemgevallen sprake van een voedselallergie. Brand zei dit op het symposium “Verbeterde diagnostiek van voedselallergie bij kinderen” in Zwolle op 9 februari. Om de diagnose beter te kunnen stellen, is Brand in Zwolle in 2004 gestart met de dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP) voor koemelk, en later ook voor meer allergenen. De tijdrovende DBPGVP is internationaal aanvaard als de gouden standaard voor het stellen van de diagnose voedselallergie. Het allergeen en een placebo worden hierbij in opklimmende concentratie op 2 verschillende dagen aangeboden aan het kind. Zowel ouders, kind als de speciaal geïnstrueerde functieassistent weten niet op welke dag het kind het placebo of het allergeen krijgt. In Nederland worden de DBPGVP tot op heden alleen toegepast in Groningen, Amsterdam, Utrecht en Zwolle. Andere diagnostische methoden, zoals het meten van voedselspecifiek IgE via RAST- of huidtesten, blijken vaak een vals positieve of vals negatieve uitslag te geven. Net zoals de in de praktijk vaak uitgevoerde open eliminatie en provocatie. Brand raadt aan een kritische houding aan te nemen als ouders vermoeden dat hun kind allergisch is voor voedingsmiddelen. Het ten onrechte lang –of zelfs levenslang- volgen van een dieet, met alle beperkingen van dien, komt volgens hem veel te vaak voor.

Lees meer: Ned Tijdschr Geneeskunde 2006, 7 oktober 150 (40) 2188-90 en Ned Tijdschr Geneeskunde, 2006 10 juni 150 (23) 1292-97.

 

Protocol koemelkallergie in de maak

‘Het stellen van de diagnose koemelkallergie door een gemiddelde arts in meisje drinkt melkNederland zou “een eitje” moeten zijn’, aldus dr. Maarten Hoekstra, kinderarts-allergoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht. De praktijk wijst anders uit, zo bleek tijdens de Expert Meeting Allergie over de diagnose en behandeling van koemelkallergie op 15 maart die mogelijk gemaakt werd door Nutricia. De diagnose koemelkallergie wordt immers veel te vaak ten onrechte gesteld. De meeting had tot doel het formeren van een commissie die de opdracht heeft een nationaal protocol te ontwikkelen voor het diagnosticeren en behandelen van koemelkallergie. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende diagnostische mogelijkheden in 1e, 2e en 3e lijn. Voorzitter van de commissie Hoekstra formuleerde samen met de ruim 40 aanwezige kinderartsen, 4 consultatiebureau-artsen en 4 diëtisten vragen waarover de commissie zich gaat buigen. Enkele vragen zijn:

wanneer moet men kiezen voor DBPGVP en wanneer volstaat open eliminatie/provocatie,
welke kennis ontbreekt bij professionals,
wat zijn verwijscriteria,
wie heeft welke taken bij het stellen van de diagnose en
welke kosten gaan met het nieuwe protocol gepaard
Naar verwachting wordt eind 2007 een nationaal protocol gepresenteerd.
naar boven

Voorlichting

Gezondheidsnieuwsbrief vis en zwangerschap
Gezondheidsnieuwsbrief vis en zwangerschap

Volgens de Gezondheidsraad moet de hoeveelheid visvetzuren in de Nederlandse voeding flink toenemen. De huidige aanbeveling is 450 mg visvetzuren per dag, een meer dan verdubbeling met de oude richtlijnen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad 2 keer per week vis te eten, waarvan minstens 1 keer vette vis. De Nederlander eet echter veel minder vis: gemiddeld slechts 1 keer in de 2,5 week. Men weet wel dat vis gezond is, maar waarom is minder bekend. Ook weet men vaak niet hoe men vis moet bereiden.
Het Nederlands Visbureau geeft daarom een gezondheidsnieuwsbrief uit voor professionals. De eerste nieuwsbrief van dit jaar heeft als thema vis en zwangerschap. De full colour nieuwsbrief is uitgevoerd op posterformaat en verschijnt twee keer per jaar. Overigens verschijnen van het Nederlands Visbureau ook dit jaar weer de receptenboekjes ‘Tijd voor Vis’. U kunt zich gratis abonneren op de nieuwsbrief en 100 stuks van de receptenboekjes aanvragen. Mail hiervoor naar info@visbureau.nl. De nieuwsbrieven en boekjes zijn ook te downloaden via de site www.visbureau.nl.

naar boven

Nieuws

Prebiotische vezels geven bescherming

Prebiotische vezelsZuigelingenvoeding met een prebiotische vezelmix van galacto-oligosachariden(GOS) en fructo-oligosachariden (FOS) geeft significant minder kans op diarree en bovenste luchtweginfecties. Dit blijkt uit een prospectieve, gerandomiseerde placebo-gecontroleerde, 12-maanden durende open studie die werd uitgevoerd bij 281 gezonde baby’s(1).
Baby’s worden geboren met een nog onrijp immuunsysteem. Het duurt enkele jaren voordat dit immuunsysteem optimaal werkt(2). Daardoor zijn kinderen tijdens de eerste jaren kwetsbaar voor infecties en kunnen dus extra bescherming gebruiken. Het is aangetoond dat borstvoeding het risico op infecties en allergieën verlaagt(3,4). Borstvoeding bevat van nature prebiotische vezels. Dit zijn oplosbare vezels die zorgen voor de groei van de gunstige bifidobacteriën in de darmen van de baby. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het versterken van het immuunsysteem. Door continue aanwezigheid van prebiotische vezels in de voeding gedurende de eerste kwetsbare levensjaren wordt het immuunsysteem van het kind optimaal ondersteund.
Met het genoemde onderzoek is klinisch bewezen dat ook flesvoeding met de unieke vezelmix (GOS/FOS 9:1) het immuunsysteem van baby’s op natuurlijke wijze versterkt. Deze vezelmix wordt toegevoegd aan Nutrilon zuigelingenvoeding.
Kijk voor meer informatie over dit onderwerp en de bijbehorende publicaties op www.nutricia.nl (kies Kindervoeding en Medische professie).

1. Bruzzese E et al (2006) J Pediatr Gastroenterol Nutr 42, E95. 2. Calder C et al (2006) Br J Nutr 96, 774-790. 3. Howie PW et al (1990) BMJ 300, 11-16. 4. van Odijk J et al (2003) Allergy 58, 833-843

 
Kinderen slapen zich slank

“Hoelang slaapt uw kind ‘s nachts?”, is een vraag die u wat vaker zou kunnen stellen aan ouders van een kind met overgewicht. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk een verband gevonden tussen overgewicht en de lengte van de nachtrust. Bij het onderzoek waren 2281 kinderen tussen 3 en 12 jaar betrokken. De kortslapers onder hen hadden 5 jaar later een hogere BMI en vaker overgewicht dan langer slapende leeftijdsgenootjes. Lees de publicatie in Child Development.

 
Zink vermindert kindersterfte in ontwikkelingsland

Dat het spoorelement zink van essentieel belang is voor het immuunsysteem, blijkt maar weer eens uit een recente publicatie in “The Lancet”. Het gaat om een klinische studie onder 42.546 kinderen in Zanzibar. Vergeleken met een placebo verkleinde een dagelijks supplement met zink gedurende ruim een jaar het sterfterisico met 18% bij kinderen tussen 1 en 4 jaar. Uit eerder onderzoek blijkt dat zink de kans verkleint op longontsteking, diarree en malaria bij kinderen in ontwikkelingslanden. Lees (na gratis aanmelden) hier de volledige publicatie.

 
Diepvriesgroenten net zo gezond als vers

BroccoliMeer dan de helft van de Nederlanders denkt dat diepvriesgroenten minder gezond zijn dan verse groenten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Het Voedingscentrum vindt het slechte imago onterecht. Diepvriesgroenten bevatten vrijwel evenveel vitamines als verse groenten. Tussen het moment van oogsten en het invriezen zit maar weinig tijd. De gezonde stoffen uit groenten, maar ook de smaak en kleur, blijven op deze manier goed bewaard. Overigens bevatten groenten uit blik of pot wel iets minder vitamines dan verse en diepvriesgroenten, maar dat verschil is niet groot. Grote voordelen van groenten uit diepvries, glas en pot zijn de snelle bereiding en de lange houdbaarheid. Lees hier de hele reactie van het Voedingscentrum.

naar boven
Boeken

Nieuwe richtlijnen voor voeding van zuigelingen en peuters

Nieuwe richtlijnen voor voeding van zuigelingen en peuters

In januari 2007 verscheen het nieuwe IGZ-bulletin “Voeding van zuigelingen en peuters”. Het bevat aanbevelingen voor de voeding voor gezonde pasgeborenen, zuigelingen en peuters. Speerpunten in het bulletin zijn het stimuleren van borstvoeding, het aanleren van gezond eetgedrag en de preventie van overgewicht bij kinderen. Het bulletin is opgesteld door de “Studiegroep voeding 0-4 jarigen”, met vertegenwoordigers van vele beroepsverenigingen, zoals die van de diëtisten, lactatiekundigen, kinderartsen en wijkverpleegkundigen.

Voeding van zuigelingen en peuters. Uitgangspunten voor de voedingsadvisering voor kinderen van 0-4 jaar. Voedingscentrum, 2007, bestelnummer 764.

 

Communiceren met pubers

Communiceren met pubers

Pubers lijken vaak onbenaderbaar voor ouders en ouders lijken vaak niet te luisteren naar wat een puber wil. Ouders hebben weliswaar het beste voor met hun kind, maar de manier van aanpak is niet altijd even handig. Om de dialoog tussen ouders en puber weer op gang te krijgen hebben de opvoeddeskundigen Adela Faber en Elaine Mazlich een methode ontwikkeld waarin wederzijds respect centraal staat. Die staat beschreven in het boek “Nou en? Communicatie tussen ouder en puber”. Het boek staat vol herkenbare voorbeelden, tips en adviezen. In stripverhalen worden van herkenbare situatie de do’s en de don’ts uitgelegd. Nou en?

Communicatie tussen ouder en puber, Adela Faber en Elaine Mazlich, MOM/Unieboek, ISBN 978 90 269 6128 1, 240 pagina’s, € 17,95.

 

Ze zijn wat je ze te eten geeft

Ze zijn wat je ze te eten geeft

Kan voeding het IQ van een kind verhogen? En heeft voeding invloed op ADHD, dyslexie of aandachtsstoornissen? Dr. Alex Richardson, wetenschapper aan de universiteit van Oxford, heeft als antwoord een omvangrijk boek geschreven: “Ze zijn wat je ze te eten geeft”. De auteur legt alle theorieën allemaal overtuigend uit, maar ze missen soms een wetenschappelijke basis. Leken zullen echter (willen) geloven in de succesverhalen waarmee het boek doorspekt is. Ook is het jammer dat de vertaling op sommige punten te wensen overlaat. Zo wordt er (wel consequent) gesproken over proteïne in plaats van eiwit, en een paragraaf over het traditionele Engelse ontbijt met tomaten, champignons en witte bonen had uiteraard achterwege kunnen blijven. Maar over het algemeen is het een uitgebreid en leerzaam boek voor iedereen die zich meer in de voeding van zijn kind wil verdiepen. En Richardsons boodschap over wat een gezonde voeding voor een kind is, wijkt niet af van wat in Nederland gangbaar is.

Ze zijn wat je ze te eten geeft, Dr. Alex Richardson, Standaard Uitgeverij, ISBN 978 90 02 22265 8, 441 pagina’s, € 24,95.

 

Vriend of vijand, opgroeien met crèche, cola en computers

Vriend of vijand, opgroeien met crèche, cola en computers

Een opvoedhandboek, dat is waarschijnlijk de beste omschrijving van het boek ”Vriend of vijand”. Alle probleemgebieden in de opvoeding van kinderen worden besproken. Van gebrek aan beweging en slaap tot moderne technologische uitdagingen als games en mobiele telefoons. De auteur Sue Palmer (schrijfster en radiomaakster en in Groot Brittannië bekend vanwege haar opvoedingsadviezen) is van mening dat er vele negatieve invloeden inwerken op kinderen van deze tijd. Denk hierbij aan veel tv kijken, computerspelletjes spelen, junkfood eten en laat naar bed gaan. Alleen door het integraal aanpakken van het complexe probleem kunnen kinderen weer gezond opgroeien. Om haar mening kracht bij te zetten haalt ze vele wetenschappelijke onderzoeken aan. Elk hoofdstuk eindigt met praktische tips voor ouders en opvoeders om kinderen tegen alle negatieve invloeden te beschermen. Een hoofdstuk gaat over de gevaren van een ongezonde voeding. De boodschap van Palmer is dat ouders weer verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat kinderen eten in plaats van kinderen zelf de keuze te laten. Ouders moeten zorgen voor gezonde en aantrekkelijke maaltijden, gecombineerd met gezellige familierituelen. Zo kunnen gezinsmaaltijden kinderen afhouden van ongezond eten.

Vriend of vijand, opgroeien met crèche, cola en computers, Sue Palmer, MOM/Unieboek, ISBN: 978 90 269 6129 8, 432 pagina’s, € 17,95.

naar boven

Wat inspireert...

minister Rouvoet
minister Rouvoet

'’s Avonds aan tafel met het hele gezin'

Het nieuwe kabinet is sinds een maand aan de slag. Opvallend daarin natuurlijk de nieuwe ministerspost: Jeugd en Gezin. Nieuws over kindervoeding vroeg zich af hoe minister Rouvoet over kindervoeding denkt:

‘Natuurlijk vind ik goede voeding belangrijk voor kinderen en jongeren. Kinderen die gezond eten en drinken en voldoende bewegen, voelen zich vaak een stuk fitter en prettiger dan kinderen die voortdurend ongezond eten en drinken. Van ongezond eten kun je allerlei vervelende klachten en ziektes krijgen en dan functioneer je niet goed. Omdat ik als minister voor Jeugd en Gezin juist wil dat kinderen het goed doen, heeft het thema voeding zeker mijn aandacht. En ook minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS zullen zich vanuit hun verantwoordelijkheid met voeding blijven bezighouden. Dus reken er maar op dat dit kabinet op dit thema actief blijft.
Bijvoorbeeld als het gaat om het probleem overgewicht bij kinderen. Steeds meer leidt dit tot obesitas, een ziekte waardoor mensen eerder sterven en lange tijd in ongezondheid moeten doorbrengen. Vooral bij kinderen kan overgewicht leiden tot stigmatisering en daarmee tot psychische klachten en sociaal isolement. Wanneer kinderen te dik worden zijn er vaak twee oorzaken: ze eten en drinken ongezond en ze bewegen te weinig. Steeds meer kinderen brengen veel tijd achter tv en computer door. Op zich is dat geen probleem als je dan ook naar de sportclub gaat en op school lekker beweegt en je niet iedere dag chips of patat eet en liters cola drinkt. De overheid ziet het overgewicht bij jongeren als een groot probleem en probeert daarom om ouders te helpen bij het kiezen van gezonde voeding. Ze werkt hierbij samen met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Zo bestaat er sinds 2005 het Convenant Overgewicht. Verder heeft de overheid verschillende publiekscampagnes opgezet om mensen te informeren over voeding en beweging. Voorbeelden zijn de campagnes “Maak je niet dik” van het Voedingscentrum, “Hallo Wereld” en “FLASH!” van het NISB.
Maar uiteraard zijn de ouders als eersten verantwoordelijk voor het voedingsgedrag van hun kinderen. Als je het beste met je kind voor hebt, geef je 'm niet iedere dag pizza of patat. Kort geleden konden we op televisie een Engels jongetje zien dat op zijn achtste al negentig kilo weegt. Hij wilde iedere dag alleen maar patat eten en kreeg dat ook van zijn moeder. Dom natuurlijk. Daarom is het ook goed dat andere instanties zoals school, kinderopvang en de overheid zich ermee bemoeien. Scholen waar niet op chips of snoep getrakteerd mag worden, doen het wat mij betreft prima. Zeker als ze dan ook nog eens voldoende gymlessen geven. Zij begrijpen namelijk dat het belangrijk is dat kinderen gezond blijven. Datzelfde geldt natuurlijk voor kinderopvang, maar ook voor sportclubs. Die hebben allemaal een verantwoordelijkheid.
Thuis in mijn gezin letten we ook op gezond eten: afwisseling, niet te veel snacks, matig met snoepen tussendoor. Gelukkig vragen mijn kinderen geregeld of ze een stuk fruit mogen in plaats van snoep of koek. Dat stimuleren we ook. Verder letten we goed op regelmaat. Elke dag ontbijten is erg belangrijk, ook als je al laat voor school bent. Verder brood mee naar school en zoveel mogelijk op vaste tijden de warme maaltijd ’s avonds, het liefst met het hele gezin!’

Meer over het programma van Minister Rouvoet is te vinden op de website www.jeugdengezin.nl.

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 1, nummer 1
Maart 2007
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.