Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Initiatief Maastricht UMC+ TOP-mama

07/07/2016

TOP-mama is een initiatief van het Maastricht UMC+ om vrouwen met een kinderwens te helpen om een gezonde zwangerschap te doorlopen en hierdoor hun kind een gezonde start van het leven te bieden.

Door bewust met leefstijl om te gaan kunnen problemen tijdens de zwangerschap worden voorkomen en zal de pasgeboren baby ook gezonder ter wereld komen. TOP-mama is een onderzoeksprogramma ontwikkeld door de afdelingen Kindergeneeskunde en Gynaecologie & Obstetrie en kan uiteindelijk een helpende hand bieden aan honderden vrouwen met kinderwens in Zuid-Limburg.  

TOP-mama
Het is een gegeven dat vrouwen die er een gezonde leefstijl op nahouden sneller zwanger raken. Factoren als roken, stress, alcohol en overgewicht hebben dan ook een negatieve invloed op zowel het vervullen van de kinderwens als voor de gezondheid van het nog ongeboren kind. “Vrouwen willen graag het allerbeste voor hun aankomende baby en voor henzelf”, zegt arts-onderzoeker Yvon Timmermans. “Maar ze merken ook hoe lastig het is om in één keer gezond te gaan leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Daar willen we met TOP-mama verbetering in aanbrengen.”

Leefstijl
TOP-mama gaat in eerste instantie van start als een onderzoeksprogramma. Vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 komen in aanmerking voor deelname. Nog voordat er sprake is van zwangerschap wordt er vervolgens gewerkt aan de verbetering van de leefstijl. In een speciaal op maat gemaakt programma wordt onder meer aandacht besteed aan gezonde voeding, meer bewegen en eventueel stoppen met roken. Tijdens het onderzoek worden de vorderingen op het gezondheidsvlak en het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten. Timmermans: “Als blijkt dat het programma positieve resultaten oplevert dan willen we TOP-mama uiteindelijk standaard aanbieden aan alle vrouwen van Zuid-Limburg met een kinderwens.”

Meer informatie over TOP-mama is te vinden via topmama.mumc.nl. Vragen of deelname aan het programma? Neem dan contact op met Yvon Timmermans (arts-onderzoeker) via top.mama@mumc.nl of +31 (0)6 83 04 90 82.

Bron: Maastricht UMC+

Terug naar het nieuwsoverzicht