Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Toedienen probiotica bij afwijkend darmflora lijkt gerechtvaardigd

28/04/2016

Promovenda Nicole Rutten beschrijft de ontwikkeling van de darmmicrobiota vroeg in het leven, waarbij voor het bestuderen van de samenstelling van de darmmicrobiota verschillende moleculaire technieken zijn gebruikt. 

Ook omvat het proefschrift studies die de gevolgen beschrijven van vroege verandering in de darmmicrobiota als gevolg van de toediening van probiotica (voedselsupplementen in de vorm van levende micro-organismen), op de samenstelling en de functionaliteit van de darmmicrobiota.

Ontwikkeling immuunsysteem zuigeling
Met darmmicrobiota wordt een ecosysteem van bacteriën bedoeld, bestaande uit commensalen (onschadelijke gast-organismen), symbionten (organismen die met wederzijdse acceptatie naast elkaar leven) en pathogenen (ziekteverwekkers). De periode net na de geboorte is een belangrijke periode in de ontwikkeling, onder meer omdat het immuunsysteem van de zuigeling in deze periode uitrijpt. Men gaat ervan uit dat de samenstelling van de darmmicrobiota, en de functie die hij vervult op lange termijn, in deze periode wordt bepaald. Daarmee wordt het fundament gelegd voor gezondheid in de toekomst en heeft de darmmicrobiota invloed op het risico van bijvoorbeeld het ontwikkelen van allergische aandoeningen later in het leven.

Uiteindelijk ontwikkelt elk individu zijn of haar eigen unieke, individueel samengestelde darmmicrobiota. Wanneer de darmmicrobiota zich ‘afwijkend’ ontwikkelt, is dit mogelijk geassocieerd met het vóórkomen van ziekten op latere leeftijd; vroegtijdige interventie (bijvoorbeeld door het geven van pre- of probiotica) lijkt dan gerechtvaardigd. Deze interventies moeten dan wel gerichter worden toegepast. Deze aanpak is binnen handbereik: het onderzoek naar het microbioom heeft de potentie om op korte termijn te kunnen worden toegepast in de kliniek.

Bron: Universiteit Utrecht

Nicole Rutten promoveert 28 april op het proefschrijft -Gut microbiota in early life and its impact on allergic diseases- aan de Universiteit Utrecht

Terug naar het nieuwsoverzicht