Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Subsidie voor onderzoek voeding en brein bij kinderen

11/04/2016

Voeding is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van de hersenen en het lichaam. Maar hoe bepaal je welke voeding en welke ingrediënten een goed effect hebben? 

Onderzoekers van onder meer het Donders Instituut van de Radboud Universiteit/UMC gaan een systeem ontwikkelen dat voedingsinterventies kan testen. Ze krijgen daarvoor bijna 2 miljoen euro subsidie.

2016 healthy brain
Het project is gericht op het verkleinen van het risico op obesitas bij kinderen en op het ontwikkelen van een ‘metabool syndroom’: de combinatie van verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en slechtere cholesterolwaarden. Er worden virtual reality-tests ontwikkeld die de cognitieve ontwikkeling van  kinderen meten én het risico dat ze lopen om te dik te worden. Daarbij wordt ook gelet op het verschil tussen jongens en meisjes. Het project, BriteN, heeft deze maand een subsidie gekregen van 2 miljoen euro uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de provincie Gelderland. Ook het rijk heeft een bijdrage beschikbaar gesteld.

Experimentele diëten
Aan het project werken naast de onderzoekers van het Donders Instituut ook Mead Johnson Nutrition (leidende partner), TNO en MKB partners Metris, Green Dino en Artinis Medical Systems mee. De mensen van het Donders Instituut en van TNO zullen hun kennis inbrengen over ‘biomarkers’. Dat zijn stoffen of signalen in het lichaam die een beeld geven van hoe het met het lichaam is gesteld. Met de onderzoeksgroepen van Amanda Kiliaan, Judith Homberg, Gabriele Janzen en Esther Aarts wordt een technologieplatform ingericht, dat de effecten van gezonde voeding of ingrediënten kan meten. Ook komt er een technologieplatform dat de effecten van voeding of ingrediënten kan meten.
Mead Johnson Nutrition levert kennis over voedingsconcepten en ingrediënten voor zuigelingen en (jonge) kinderen en is betrokken bij testen voor passende voedingsinterventies.

Virtual reality
Metris ontwikkelt een interactieve ruimte met touchscreens waarin het testen van cognitieve functies en voedselregulatie mogelijk is. Green Dino ontwerpt virtual reality-technologie om de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen te testen. De taken en de virtual reality-spellen worden zo ontwikkeld (door Radboudumc en de Radboud Universiteit) dat de uitkomsten gelden voor dier en mens.
Artinis Medical Systems zal een apparaat ontwikkelen en testen om het effect van cognitieve interventies bij kinderen te meten. Ze gebruiken hiervoor NIRS-technologie, een manier om zonder grote scanner de hersenactiviteit te meten.

Bron: Radboud Universiteit

Terug naar het nieuwsoverzicht