Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

FNLI deelt de zorg over het suikergehalte in drinkpakjes

22/02/2016

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen (FNLI) heeft begrip voor de zorgen van Foodwatch over een ‘te hoge calorie inname’ door drinkpakjes voor kinderen. 

Foodwatch voert sinds het begin van deze maand actie tegen drinkpakjes voor kinderen waarin veel suiker zit. De organisatie is een e-mailactie begonnen waarbij minister Schippers wordt verzocht om overheidsmaatregelen te nemen.
Volgens een eerder onderzoek van Foodwatch bevat ongeveer een kwart van de drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen méér suiker dan reguliere cola. De organisatie onderzocht van 194 drinkpakjes (200ml) uit de vijf grootste supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus) het suikergehalte (mono- en disachariden).

Natuurlijke suikers
FNLI zegt in een reactie tegenover VoedingNU de zorgen omtrent het suikergehalte in drinkpakjes te delen, maar geeft ook aan dat het in veel gevallen lastig is om dit gehalte omlaag te brengen omdat het natuurlijke suikers betreft.   FNLI constateert dat het onderzochte productaanbod drinkpakjes, vooral zuiveldrankjes en sappen zoals sinaasappel, druiven- en appelsap bevat. Hierin zitten van nature bepaalde hoeveelheid suikers, waaronder melksuiker in zuiveldrankjes.

Zuivel
Binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling werkt FNLI samen met supermarkten, horeca, cateringorganisaties en overheid om het productaanbod voedingskundig te verbeteren door reductie van zout, (verzadigd) vet en calorieën, inclusief suiker.
Binnen dat akkoord hebben de zuivel-, sappen- en frisdrankensector reeds afspraken gemaakt over de reductie van calorieën. Binnen de frisdrankensector wordt in 2020 een reductie van calorieën met 10 procent gehanteerd. Voor de zuivelsector geldt tot 2017 een streven van 5 procent minder toevoeging suikers aan een breed scala producten, waaronder zuiveldrankjes. Na afloop van de afspraak zal de zuilvelindustrie bekijken of en zo ja in welke mate er vervolgafspraken gemaakt kunnen worden.

Water
Ook geeft de FNLI aan de stichting JOGG (jongeren op gezond gewicht) te steunen die het drinken van water onder kinderen, op scholen, op een positieve manier stimuleert. JOGG pleit al langer voor het drinken van water op scholen vanwege de hoeveelheid suiker in drinkpakjes. Volgens JOGG zijn het voornamelijk de ouders die aan het idee van water drinken moeten wennen. JOGG organiseert onder andere themaweken en voorlichtingen en wilt scholen helpen om over te stappen op drinkwater. Door acties op scholen van JOGG leren kinderen dat water drinken gezond is en ook leuk kan zijn.

E-mailactie
Voor Foodwatch is dat alles nog niet genoeg en de organisatie pleit dan ook voor overheidsmaatregelen.Om het aandeel suikerrijke producten terug te dringen wil de organisatie via een e-mailactie minister schippers aanzetten om maatregelen te nemen. ‘Denk aan belastingmaatregelen die gezonde voeding aantrekkelijker maken, waarschuwingen op extreem zoete drankjes, een einde aan kindermarketing voor ongezonde voeding en een verbod van gezondheids- en voedingsclaims op bijvoorbeeld snoep en frisdranken’, verwoord Foodwatch in de brief aan minister Schippers. Foodwatch vindt dat de zelfregulering van de levensmiddelenindustrie via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling niet snel genoeg gaat. Inmiddels staat het aantal steunbetuigingen op 10.486, waarvan het aantal dagelijks oploopt.

Bron: VoedingNU

Terug naar het nieuwsoverzicht