Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ketenaanpak overgewicht succesvol

05/08/2014

Het project Ketenaanpak overgewicht voor kinderen van 4 tot 12 jaar heeft de Innovatieprijs van de Stichting Godshuizen gewonnen.

De prijs is een enorme waardering voor de verschillende partners die deelnemen aan het project. De basisschool, de jeugdgezondheidszorg, de huisartsen en de kinderartsen zijn met elkaar een nieuwe wijze van samenwerken aangegaan. Dit omdat zich steeds dezelfde knelpunten voor deden bij het motiveren en toe leiden naar passend aanbod van kinderen en gezinnen met overgewicht. Alle betrokken partners zijn erg enthousiast over dit project en geven aan dat nu meer kinderen en gezinnen de juiste hulp en begeleiding krijgen.

Er waren drie genomineerden die zich met een filmpje konden profileren. Kijk hier voor het promotiefilmpje van het project Ketenaanpak overgewicht ‘s-Hertogenbosch.

Lekker in je vel
Het Jereon Bosch Ziekenhuis, de gemeente ’s-Hertogenbosch en zorgverzekeraar CZ boden in 2010 de gelegenheid om een onderzoek te starten naar het inzetten van een groepscoach als instrument om de leefstijl van het kind met obesitas te verbeteren. Dit project, bekend onder de naam Lekker in je Vel, is een programma voor kinderen met obesitas waaraan een effectiviteitstudie is verbonden. Op basis van dit project is zichtbaar geworden hoe lastig het was geschikte deelnemers te vinden als de ketensamenwerking niet goed op orde is. Diverse partijen binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben de handen ineen geslagen om tot een goede ketenzorg te komen. De bijdrage en zorg is van de 0e tot de 3e lijn geborgd. Scholen, sportleerkrachten, GGD, gezondheidscentra, maatschappelijke partners, huisartsen en kinderartsen hebben ieder hun eigen rol in de ketensamenwerking gekregen. Zij zijn hierin gefaciliteerd. Er is gebruik gemaakt van bestaande structuren zodat het doorvoeren van veranderingen werd ervaren als kleine stappen maar met grootschalige veranderingen tot resultaat.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Terug naar het nieuwsoverzicht