Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Onderzoek naar vitamine B12 en zwangerschap

28/06/2008

Recent Nederlands wetenschappelijk onderzoek laat zien dat niet alleen foliumzuur maar ook vitamine B12 aandacht verdient in de zwangerschap.

Onderzoek naar vitamine B12 en zwangerschap

Een laag vitamine B12 gehalte tijdens de zwangerschap wordt namelijk in verband gebracht met hartafwijkingen bij nakomelingen. Tegenwoordig zijn aangeboren afwijkingen de voornaamste oorzaak van sterfte onder zuigelingen en een derde van deze kindersterfte wordt veroorzaakt door hartafwijkingen. Een laag gehalte aan vitamine B12 veroorzaakt een hoog homocysteïnegehalte. En tijdens de zwangerschap kan dit leiden tot hartafwijkingen bij het kind.
In het onderzoek van Erasmus Universiteit werden vanaf het moment van zwangerschap tot 17 maanden daarna 230 kinderen met hartafwijkingen en 251 gezonde kinderen en hun ouders gevolgd. De serum concentraties van vitamine B12 in het bloed van de kinderen en zwangere vrouwen werd gemeten. Daarnaast is de inname van vitamine B12 bepaald via een voedselfrequentievragenlijst. De resultaten suggereren dat een lage serum vitamine B12 concentratie bij de moeder kan leiden tot een verhoogd risico van hartafwijkingen bij het kind. Het zou gunstig kunnen zijn om vrouwen met een hoog risico een dieet rijk aan vitamine B12 te adviseren in de periode voor en tijdens de zwangerschap. Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Wellicht is ook een vitamine B12 supplement, naast het dagelijkse foliumzuursupplement aan te raden.

Bron: Vitamine Informatie Bureau

Terug naar het nieuwsoverzicht