Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen willen al voldoen aan slankheidsnorm

19/02/2008

Het overgrote merendeel van de kinderen tussen 7 en 10 jaar lijnt wel eens; slechts 8% zegt nooit te lijnen.

Kinderen willen al voldoen aan slankheidsnorm

Dit blijkt uit onderzoek van orthopedagoge Doeschka Anschutz van Radboud Universiteit Nijmegen. Zij ondervroeg 500 kinderen van verschillende basisscholen in het oosten en zuidoosten van het land naar hun eetgedrag, de tevredenheid over hun uiterlijk en het gedrag van de moeder. Een kwart van de kinderen tussen de 7 en 10 jaar met een normaal gewicht wil iets dunner zijn. Bij de meisjes gaat het om 30% en bij de jongens om 20%. Anschutz: 'Deze resultaten geven aan dat jonge kinderen het al belangrijk vinden om dun te zijn, om te voldoen aan de slankheidsnorm. Kinderen nemen die norm over uit hun omgeving, bijvoorbeeld van de media, vrienden op school en hun ouders.? Uit het onderzoek blijkt ook dat 1 op de 10 kinderen bewust ?light? producteneet om dunner te worden. Ze letten precies op hoeveel ze eten en laat zelfs bewust voedsel staan. Dat is een verontrustende en gezondheidsbedreigende ontwikkeling, meent de onderzoekster: ?Lijngedrag op jonge leeftijd kan leiden tot eetstoornissen later. Kinderen in deze leeftijd zijn nog volop in de groei en moeten goed en liefst ook gezond eten. Ontbijt overslaan ? wat sommige kinderen doen ? is heel ongezond, het verstoort je spijsvertering en werkt averechts.?
Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst een kwart van de kinderen meer dan 2 uur per dag voor de tv zit, en iets meer dan 10% zelfs meer dan 3 uur per dag. ?Zorgwekkend?, vindt Anschutz. ?Het is belangrijk dat kinderen gezond leven, dus: altijd ontbijten, veel bewegen en sporten, niet te veel tv kijken en niet eten voor de tv.?
Anschutz vroeg de kinderen ook naar het eetgedrag van hun moeder. In de ogen van het kind was 1 op de 5 moeders aan het lijnen. En als de moeder lijnde of op andere manieren veel aandacht toonde voor haar gewicht, dan was de kans groot dat het kind dat ook deed. Een klein aantal kinderen (5%) werd door hun moeder regelmatig aangemoedigd tot lijnen. Dit heeft volgens de onderzoekster zeer nadelige gevolgen: het werkt meer lijnen in de hand en zorgt ervoor dat het kind ontevreden raakt over het eigen lichaam. Doeschka Anschutz: ?Als je als ouder je kind op het gebied van eten wilt sturen, moedig het dan aan om gezond te eten, leer het gezond gedrag aan en geef het goede voorbeeld.?

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Terug naar het nieuwsoverzicht