Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezonde leefstijl extra belangrijk na herhaalde miskramen

02/10/2018

Als vrouwen twee keer een miskraam krijgen, wordt hun kans op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten – zoals een hartinfarct - bijna verdubbeld. 

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gynaecoloog in opleiding Marise Wagner. “Het is voor deze vrouwen extra belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven.”
Het komt niet vaak voor dat vrouwen meerdere keren een miskraam krijgen. Als dat wel gebeurt, is in ruim de helft van de gevallen de oorzaak onbekend. Wagner onderzocht of vrouwen met meerdere miskramen ook een grotere kans hebben om in de toekomst hart- en vaatziekten te krijgen.

Redenen
Daarvoor keek zij onder meer naar de Aberdeen Maternity and Neonatal Databank, een database met de gegevens van ruim 60.000 Schotse vrouwen. Zij linkte deze gegevens aan cijfers over ziekenhuisopnames en het optreden van hart- en vaatziekten en hield daarbij rekening met gewicht, leeftijd, sociale klasse en roken.
Uit haar analyse blijkt dat vrouwen die twee miskramen meemaken, in de toekomst meer kans hebben op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten. Dat heeft waarschijnlijk meerdere redenen, aldus Wagner. “Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen, zoals een ongezonde leefstijl, erfelijke factoren en de aandoening trombofilie waardoor het bloed makkelijker bloedpropjes vormt. Ook loopt het lichaam mogelijk schade op tijdens een gecompliceerde zwangerschap.”

Drie of meer miskramen
Ook onderzocht Wagner voor haar onderzoek 36 patiënten in het LUMC die jonger zijn dan 31 jaar en drie of meer miskramen hebben meegemaakt. Wat bleek? Zij hadden in vergelijking met leeftijdsgenoten die een gezonde zwangerschap hebben doorlopen, een grotere kans om de komende 10 tot 30 jaar hart- en vaatziekten te krijgen.

Betere voorlichting
Wagner roept op om vrouwen met meerdere miskramen beter in te lichten. “Het is belangrijk dat deze vrouwen gezond leven en dat ze daar op een jonge leeftijd mee beginnen”, aldus Wagner. Ook is het tijd om de richtlijnen te wijzigen. “Als een vrouw twee of meer miskramen heeft gehad, dan moet dat worden opgenomen als risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.” Zij is eveneens voorstander van een screening. “Zo kunnen we deze vrouwen extra goed in de gaten houden. Het zou goed zijn om zo’n screening na een bevalling te doen en vervolgens om de 10 jaar. Of zo’n screening daadwerkelijk zinvol is en we er hart- en vaatziekten mee kunnen voorkomen, moet blijken uit verder onderzoek.”

Bron: LUMC

Terug naar het nieuwsoverzicht