Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

“Van een Gezonde leefstijl heb je je hele leven plezier”

21/09/2017

Deze uitspraak deed Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland tijdens de opening van het Healthy Food Congress in het World Forum in Den Haag. 

Een aantal best practices toonde aan dat het inderdaad mogelijk is om kinderen op jonge leeftijd te laten genieten van groenten en om leefstijlgerelateerde ziektes zoals Diabetes type 2 te genezen met een gezonde leefstijl.

Overheid kan helpen
Waar ligt de verantwoordelijkheid voor gezonde voeding? Daarover verschillen de inzichten. Een grotere rol voor de overheid, bepleitte Louise Meincke, van Research Fund International in Londen, dat zich bezig houdt met wereldwijd onderzoek naar kanker en het voorkomen daarvan. “De overheid kan er voor zorgdragen dat de omgeving gezonder is en consumenten daarmee in bescherming nemen.”  Een inzicht dat verder werd gedeeld door Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU. “Gezond leven moet je zelf doen, maar de overheid kan je wel helpen. Armoede, opleiding, urbanisatie en stress hebben veel invloed op je gezondheid. Als je die niet aanpakt heeft de rest niet zoveel zin.”
Om de gezondheid van kinderen in Amsterdam te stimuleren heeft Gemeente Amsterdam een lange termijnvisie ontwikkeld waarbij in 2033 geen overgewicht meer moet bestaan onder kinderen in Amsterdam.  Inmenging van de overheid is daarbij onvermijdelijk. De resultaten van deze aanpak zijn te vinden onder Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht.

Zorgen voor gezond voedsel
Met gezonde producten kan de groente- en fruitsector bijdragen aan een gezond aanbod. “Westland is de versapotheek van de wereld”, meende Van der Tak over ‘zijn’ Westland. “Er is veel aandacht voor gezonde maaltijden, bijvoorbeeld in kookprogramma’s. Wat wij willen is meer paprika’s en minder pillen. Aan ons als tuinbouwsector de taak om te zorgen voor gezond voedsel.” Daarnaast pleitte hij voor het aanstellen van een minister van Gezondheid in het nieuw te vormen kabinet. Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis toonde zich verheugd over de aanwezigheid van zoveel bondgenoten in de zaal die, ieder vanuit hun eigen motivatie, een bijdrage kunnen leveren aan een hogere consumptie van groenten en fruit.

Geen woorden, maar daden
De passie van Koen Joosten, kinderarts bij Eramus MC, is het voorkomen van ziekten. Daarbij deed hij de voor een wetenschapper en arts opmerkelijke uitspraak in relatie tot een pragmatische aanpak: “Wetenschappers moeten uit hun ivoren toren komen. Niet alles hoeft tot drie cijfers achter de komma bewezen te zijn, voor je er mee aan de slag kunt. Iedereen weet dat we vroeger, toen we voornamelijk plantaardig voedsel aten, gezonder aten dan tegenwoordig. Geen woorden, maar daden”, wat Joosten betreft. En een grotere rol voor groenten en fruit in het dagelijkse eetpatroon.

Veel bereiken met kleine stapjes
Het belang van gezonde voeding begint al voor de geboorte. Wat de moeder meegeeft tijdens de zwangerschap vanaf