Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Interviews

Interview met babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels

10/10/2017

Recent sprak nieuwsoverkindervoeding met Babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels over het uitbrengen van een gratis E-book geschreven voor ouders die per fles gaan voeden waar ook zorgprofessionals erg enthousiast over zijn.

Allereerst de vraag wat is een Babyconsulent?
Dit is een nieuwe ontwikkeling. Een babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige die als zelfstandige werkzaam is tussen de eerstelijns - en tweedelijns gezondheidszorg. Naast haar initiële beroepsopleiding tot Verpleegkundige en haar specialisatie (vaak Kinderverpleegkunde of Jeugdgezondheidszorg) heeft zij de vervolgopleiding tot babyconsulent gevolgd. Daarnaast heeft zij ruime en recente werkervaring in het begeleiden van ouders en baby’s

Kun je een voorbeeld geven wanneer een babyconsulent in beeld komt?
Elke gezonde baby spuugt gemiddeld 3-4 keer per dag. Maar er zijn ook baby’s die 3-4 keer na elke voeding spugen. Een deel van die baby’s is tevreden onder het spuuggedrag. Maar een ander deel krijgt de stempel “refluxbaby” en daarbij de standaard adviezen met rechtop houden na de voeding en eventueel johannesbroodpitmeel te gebruiken. Soms volgt er een verwijzing naar de kinderarts vanuit de eerste lijn om een onderliggende koemelkallergie uit te sluiten. Als dat niet het geval is en de baby temperamentvol omgaat met het ongemak van het spugen, kunnen de ouders daar na enkele weken oververmoeid van raken. De babyconsulent kan dan ook thuis komen. Hulpvraag is dan gebaseerd op het creëren van een “houdbare situatie”. De babyconsulent leert ouders genieten van hun baby door op een aangepaste wijze babymassage te leren. De babyconsulent gaat met ouders op zoek naar een passende draagdoek/draagsysteem om de handen letterlijk even vrij te hebben, terwijl de baby wel rechtop wordt gehouden. De babyconsulent leert ouders de Dunstan babytaal om aan het huilen te horen of er echt sprake is van huilen om brandend maagzuur of juist van vermoeidheid. En de babyconsulent geeft voorlichting over het verloop van reflux. Het ziektebeeld ontwikkelt zich namelijk met het kind mee. Zo zijn de refluxklachten bij 99% van de kinderen op de eerste verjaardag verdwenen, maar zie je juist op de leeftijd van vier maanden dat ze weer meer gaan spugen. Op die leeftijd leren ze namelijk hun buikspieren aanspannen, maar realiseren zich nog niet dat dat voor extra oprispingen zorgt.

Voor welke zorg kan een babyconsulent verder worden ingezet?
Ouders en professinals kunnen de hul