Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Nog meer groente en fruit?

08/04/2014

Recent Brits onderzoek laat zien dat we meer groente en fruit (vier ons groente en drie ons fruit) moeten eten dan de twee ons groente en twee stuks fruit die tot nu toe wordt aanbevolen. Hierdoor hebben we minder kans om vroegtijdig te overlijden, aldus de onderzoekers.

Lees verder...

Lust ik niet?

11/03/2014

Zo mooi hoe de uitspraken van kinderen zijn in relatie tot hun gedrag. Na het kindercarnaval op zaterdagmiddag, niet te vergelijken met het feest in het Zuiden des lands, kwamen vriendjes van mijn kinderen bij ons eten, om zo de pret nog even te laten voortduren. Bij de warme maaltijd zetten wij altijd een kan gevuld met water en glazen neer. Deze keer had ik de glazen al gevuld met het water. ´Dat lust ik niet`, was de reactie van Floris bij het aan tafel gaan en het zien van het glaasje water.

Lees verder...

Vet goede ontlasting

11/02/2014

In mijn kinderdiëtistenpraktijk zie ik regelmatig kinderen met buikpijnklachten in combinatie met een moeizame ontlasting. Zo kwam ik ook in contact met Mayke (8 jaar) en haar moeder. Vooral na de lunch waren haar buikpijnklachten heftig.

Lees verder...

Naar de bioscoop: film of eten?

14/01/2014

Voor bioscopen was 2013 een alleszins redelijk jaar met 30,8 miljoen bezoekers en een minieme stijging van 0,8% ten opzicht van 2012 uit ticketverkoop voor de films1. Een bioscoopbezoek is nog altijd een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Bioscopen zoeken naar nieuwe mogelijkheden om meer winst te halen uit de bioscoopbezoeken. Zo zijn er naast investeringen in kwaliteit en technische innovaties andere bronnen van inkomsten, zoals uit dranken en eten.

Lees verder...

Ondervoeding bij kinderen in een maand van overvoeding?

10/12/2013

December, de maand van de feestdagen, is niet zonder de lekkernijen en overdaad aan eten: speculaas, chocolade(letters), kerstkransjes, een uitgebreid diner en de heerlijke oliebollen. In deze maand, wanneer velen  zich zorgen maken over zijn toenemende lichaamsgewicht, is er in Nederland de Dag van de Ondervoeding a.s. woensdag 11-12-2013. Ziektegerelateerde ondervoeding is een onderschat probleem. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten risico heeft op ondervoeding en één op de vijf patiënten ondervoed is1.

Lees verder...

Het Schoolontbijt

12/11/2013

Vorige week vond in Nederland voor de 10e keer het Nationaal Schoolontbijt plaats. Op 2.000 scholen kregen ruim 40.000 kinderen een ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt. En dat terwijl het ontbijt een belangrijk eetmoment van de dag is. Ouders maken zich vaak zorgen over de slechte inname van de warme maaltijd. Aan een goed ontbijt voor kinderen wordt minder waarde gehecht. Ook het ontbijt levert een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse inname van voedingsstoffen.

Lees verder...

Dikmakers?

08/10/2013

Tijdens een interview werd mij gevraagd of ik wilde aangeven welke producten echte dikmakers zijn. Of te wel producten die je maar beter niet kan eten, omdat je er dik van wordt. Een dikmaker? Wat is de definitie hiervan? Een google search leert mij het volgende: een dikmaker is een voedingsmiddel die overgewicht kan veroorzaken (definitie uit Algemeen Nederlands Woordenboek).

Lees verder...

Waarom zo gefocust op groente?

10/09/2013

Uit de Voedselconsumptiepeiling van 2007-2010 is bekend dat jonge kinderen in Nederland nauwelijks de aanbevolen groenteinname halen. Dit geldt niet alleen voor groente, maar ook voor de inname van fruit en vis. Jonge kinderen hebben daarnaast een ruime  inname van (niet-alcoholische) dranken, suiker- en zoetwaren. Kijken we op micronutriënten niveau dan krijgen kinderen van de meeste vitamines en mineralen voldoende binnen, met uitzondering van voedingsvezels.

Lees verder...

Ook zonder beeldscherm veel plezier

13/08/2013

Hoe heerlijk is dat: kinderen de gehele dag buiten zien spelen. Voetballend met vriendjes op het grasveld, zwemmen in natuurwater, ingraven in het zand, ponyrijden in het bos, schommelen in de speeltuin, padjes zoeken, hutten bouwen etc.

Lees verder...

Zon, zee en ijs

09/07/2013

Na weken van te koude temperaturen is het eindelijk zomer in Nederland. De zon schijnt volop.  Gezinnen gaan er een dagje op uit: naar het strand, gezellig met vrienden barbequen, naar het zwembad of thuis in de tuin genieten van de zon.  Om maar een paar voorbeelden te noemen. En kinderen spelen de gehele dag buiten.

Lees verder...